Onko kadonneessa sukellusveneessä enää ketään hengissä? Argentiinalaisaluksesta uhkaa loppua happi

Viime viikolla kadonneen argentiinalaisen sukellusveneen etsinnöissä aika on loppumassa kesken.

sukellusveneet
Sukellusvene San Juan.
Argentiinan laivasto / EPA

Argentiinalainen ARA San Juan -sukellusvene on ollut kadoksissa viime keskiviikosta lähtien. Argentiinan laivaston mukaan etsintöjä jatketaan, kunnes alus löytyy.

Etsintöjä on vaikeuttanut myrskyinen sää, joka nostatti alueella jopa kuusimetrisiä aaltoja. Nyt kun myrsky on rauhoittumassa, on kasvanut huoli, että aluksessa ei riitä happi enää pitkään

1. Miten pitkään miehistö selviää?

ARA San Juan -sukellusvene on rakennettu Länsi-Saksassa vuonna 1985. Vuonna 2004 se korjattiin perusteellisesti. Tuolloin muun muassa sen moottorit ja akut vaihdettiin.

Kuinka kauan miehistö säilyy hengissä, riippuu siitä, onko alus ollut upoksissa koko ajan vai onko se pystynyt välillä nousemaan pintaan. Argentiinan laivaston mukaan happi riittäisi vain seitsemäksi päiväksi, jos alus on upoksissa.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan happi voisi riittää jopa kymmeneksi päiväksi, jos alus on vahingoittumaton.

Hapen vähentyessä miehistö pyrkii säästämään sitä muun muassa hidastamalla hengitysrytmiään. Britannian yleisradioyhtiön haastattelema sukellusveneasiantuntija Robert Farley (siirryt toiseen palveluun) sanoo, että sen oppiminen on vaikeaa.

– Todennäköisesti heitä kehotetaan välttämään liikkumista ja puhumista, jotta happea säästyy, Farley sanoo.

Hänen mukaansa sukellusveneen henkilöstö on hyvin koulutettua ja kurinalaista, mutta kylmyys ja kosteus tekevät olosuhteista vaikeita.

2. Miksi sukellusveneen löytäminen on niin vaikeaa?

Sukellusveneet on suunniteltu niin, että niiden löytäminen on vaikeaa. Niitä käytetään paljon salaisissa tarkkailuoperaatioissa, joissa on tärkeää, että niitä ei havaittaisi.

Jos sukellusvene on meren pohjassa, sitä on hyvin vaikea havaita edes kaikuluotaimella. Meren pohjassa sukellusveneen moottorit ovat pysähdyksissä, joten se on äänetön.

Kartta-alue, jossa näkyy sukellusveneen reitti, viimeinen tiedetty sijainti sekä etsintäalueet
Yle Uutisgrafiikka

ARA San Juan -sukellusvene katosi 15. marraskuuta, kun se oli matkalla Argentiinan eteläkärjessä sijaitsevasta Ushuaian satamasta Mar del Platan tukikohtaan. Sen viimeinen tiedetty sijainti oli San Jorgen lahden korkeudella runsaan 400 kilometrin päässä Argentiinan rannikolta, kertoo argentiinalainen La Nación-sanomalehti (siirryt toiseen palveluun).

Etsintäalue on laaja merialue, jossa olot ovat olleet erittäin haastavat, sillä tuuli on ollut kovaa ja aallokko voimakasta. Etsintöjä vaikeuttaa myös se, että ei tiedetä, onko alus pinnalla, pinnan alla vai meren pohjassa.

Clarín-sanomalehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan etsinnät on nyt keskitetty pienemmälle alueelle, josta olisi löytynyt jonkinlainen signaali. Argentiinalaislehdistön aiemmat, toiveikkaat uutiset siitä, että etsinnöissä olisi löytynyt aluksen signaaleja, ovat osoittautuneet vääriksi.

3. Keitä sukellusveneessä on?

ARA San Juan -sukellusveneessä on 44 miehistön jäsentä. Aluksen komentaja on Pedro Martín Fernández.

Aluksen miehistössä on 43 miestä ja yksi nainen, joka on Argentiinan ensimmäinen naispuolinen sukellusvenesotilas. 35-vuotias Eliana María Krawczyk on kotoisin sisämaasta, mutta halusi intohimoisesti sukellusveneeseen. Tästä voit lukea Helsingin Sanomien jutun hänestä (siirryt toiseen palveluun).

Muu miehistö on eri-ikäisiä, ja heillä on eripituinen kokemus miehistön jäseninä. Ara San Juanin konemestari on ollut aluksella jo 11 vuotta.

Huolestuneet omaiset ovat kokoontuneet Mar del Platan laivastotukikohtaan odottamaan uutisia sukulaisistaan.

Grafiikka: Sukellusvene ARA san Juan, kuvassa näkyy sukellusveneen koko sekä miehistön määrä
Yle Uutisgrafiikka

4. Miten etsintöjä tehdään?

Sukellusveneen etsintöihin osallistuu Argentiinan lisäksi yhdeksän maan kalustoa. Etsinnöissä on mukana tuhansia ihmisiä, yli kolmekymmentä alusta, 16 lentokonetta sekä uusinta teknologiaa, kertoo La Nación (siirryt toiseen palveluun).

Etsinnöissä on käyty perusteellisesti läpi sukellusveneen viimeisen sijaintipaikan lähistöllä oleva alue. Britannia on lähettänyt etsintöihin napaseudun tutkimusaluksensa. Yhdysvalloista on puolestaan lentokone ja meripelastusyksiköitä, jotka ovat erikoistuneet vedenalaisiin pelastusoperaatioihin.

Etsintöjä tehdään sekä merellä että ilmasta. Yhdysvaltalainen P-8 Poseidón -lentokone, joka osallistuu etsintöihin, on erikoistunut sukellusveneiden etsintään. Se käyttää magnetometriä löytääkseen merestä suuria, metallisia kohteita.

Etsinnöissä käytetään tutkien ja kaikuluotaimien lisäksi myös pienoissukellusveneitä. Argentiinalaisten lehtien mukaan etsinnät ovat edenneet kriittiseen vaiheeseen, sillä sukellusveneen hapen uskotaan olevan loppumassa.

5. Mitä sukellusveneen katoamisesta tiedetään?

ARA San Juan -sukellusvene raportoi akkujen sähköviasta ennen katoamistaan viime keskiviikkona. Se oli noussut pinnalle ja kertoi komentokeskukseen, että kyse olisi ollut sukellusveneen akkujen oikosulusta.

Sukellusvene määrättiin palaamaan välittömästi Mar del Platan laivastotukikohtaan. Sen jälkeen aluksen kapteeni oli vielä kerran yhteydessä komentokeskukseen ennen kuin yhteys alukseen menetettiin.

BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) aluksesta olisi tuolloin kerrottu, että ongelma olisi korjattu riittävästi ja että alus jatkaisi matkaansa kohti Mar del Plataa. Alus ei lähettänyt hätäsignaalia eikä siihen saatu myöhemmin yhteyttä.

Argentiinan laivaston sääntöjen mukaan sukellusveneen pitäisi nousta pinnalle, jos se menettää yhteyden komentokeskukseen. Argentiinan laivaston tiedottajan Enrique Balbin mukaan miehistö on saattanut päättää pitää aluksen sukelluksissa, koska merenkäynti alueella oli tuolloin kovaa.