Hiihtokeskuskiistan työnantajapuoli julisti työsulun joulukuulle

Hiihtokeskusten työkiista koskee työntekijöiden palkankorotusvaatimuksia. Palvelualojen ammattiliitto PAM yllättyi työsulusta ja kertoo halunneensa yhä neuvotella.

työsulut
Lumitykki Hankasalmen Häkärinteillä.
Matkailu- ja Ravintolapalvelut Maran julistama työsulku toteutetaan yksittäisinä päivinä joulukuussa.Jenny Huttunen / Yle

Hiihtokeskusten ja ohjelmapalvelujen työkiistan neuvottelut katkesivat viime viikolla erimielisyyksiin palkankorotuksista. Kiistan työnantajaosapuoli Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa on nyt julistanut alalle työsulun.

Työsulku koskee MaRan jäsenyrityksinä olevien hiihtokeskusten ja ohjelmapalveluyritysten työntekijöitä, jotka kuuluvat Palvelualojen ammattiliitto PAMiin. MaRa sanoo, että haluaa työsululla saada riidan sovittelun käyntiin ja välttää joulusesonkia uhkaavat mahdolliset työtaistelutoimenpiteet.

MaRan mukaan työsulku toteutetaan yksittäisinä päivinä joulukuussa.

Valtakunnansovittelija Minna Helle kertoo Twitterissä (siirryt toiseen palveluun), että MaRan ilmoittama PAM:n jäseniä koskeva työsulku alkaa 8. joulukuuta 2017. Työsulku päättyy 19. joulukuuta 2017. Valtakunnansovittelija on yhteydessä osapuoliin.

MaRan mukaan hiihtokeskustoimiala on viime vuosina kärsinyt vähälumisista ja lämpimistä talvista, minkä vuoksi PAMin palkankorotusvaatimukset ylittävät toimialan taloudellisen kantokyvyn. Myös ohjelmapalveluala – joka sisältää muun muassa moottorikelkka-, husky- ja porosafarit – on Maran mukaan ollut vaikeuksissa jo pitkään.

PAM yllättyi työsulusta: "Työntekijäpuoli olisi halunnut neuvotella"

Palvelualojen ammattiliitto PAM on yllättynyt työnantajapuolen toimenpiteiden rajuudesta.

Edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo kertoo STT:lle, ettei muista PAMin joutuneen aiemmin vastaavaan tilanteeseen, jossa työnantaja olisi julistanut työsulun. Ylitalo sanoo, että työntekijäosapuoli olisi halunnut jatkaa vielä neuvotteluja.

Lapissa on noin 10 000 pamilaista ja suuri osa heistä on ohjelmapalvelualalla ja töissä hiihtokeskuksissa. Alan työehtosopimukset päättyivät lokakuussa.

Jo lokakuussa ennakoitiin neuvotteluista tulevan tiukkoja, koska matkailualalla on menossa kovan kasvun aika ja alan palkkakehitys on pitkään ollut niukkaa. Työnantajapuoli puolestaan on muistuttanut, että näitä viimeisimpiä hyviä vuosia edelsivät monet vaikeammat vuodet.