1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaivosteollisuus

Ilomantsin kaivoksen kohtalo pian käsillä – kiinni tai kultasuoni

Pampalon kultakaivoksen malmivarat ovat joko ehtymässä tai paljastumassa luultua suuremmiksi.

kaivosteollisuus
Pampalon kaivoksen murskaamo, kuljettimia.
YLE / Heikki Haapalainen

Ilomantsin Pampalon kultakaivoksen tulevaisuus on nyt puntarissa. Mikäli kultaa ei löydy, malmivarat loppuvat jo alkusyksyllä.

Endominesin toimitusjohtaja Saila Miettinen-Lähde kertoo, että Pampalosta on ehditty louhia neljä tonnia kultaa.

Yhtiöllä on kuitenkin hypoteesi, jonka mukaan Pampalon kultasuoni oli v-kirjaimen muotoinen. Jos hypoteesi pitää paikkansa, Pampalossa on louhittu vasta v:n toinen sakara.

Hypoteesi varmistuu ensi vuonna, kun taloudellinen analyysi valmistuu.

Tällä hetkellä Pampalon kultakaivos on 750 metriä syvä. Pampalon uumenissa yhden malmitonnin kultapitoisuus on 3 grammaa.

Endominesilla on malminetsintälupa Karjalan kultalinjalla 40 kilometrin matkalla. Miettinen-Lähde kertoo, että muutaman viime vuoden aikana alueellinen etsintä on vähentynyt. Nyt yrityksen omistajat haluavat toimitusjohtajan mukaan laajentaa etsintää.

Keväällä aiotaan tutkia jo porattuja kairasydämiä uudella infrapunatekniikalla. Kairattuja maanäytteitä eli kairasydämiä on 70 kilometriä.

Viisi kaivosta Idahosta

Endomines aikoo ostaa Yhdysvaltojen Idahosta viisi kaivosta. Kaivokset ovat eri vaiheissa, ensimmäinen niistä pitäisi saada tuotantoon vuoden sisällä. Kaivoksesta odotetaan saatavan noin 250 kiloa kultaa vuodessa alkuvaiheessa. Määrä on hieman vähemmän verrattuna Pampalon kaivokseen.

Idahon ensimmäisen kaivoksen kultapitoisuus on kuitenkin selkeästi Pampaloa korkeampi: tonnissa malmia on kahdeksan grammaa kultaa.

Loput neljä kaivosta on tarkoitus saada toimintaan 3–5 vuoden aikana.

Saila Miettinen-Lähde kertoo, että Idahon alue on Karjalan kultalinjan tyyppinen ja alueella on paljon potentiaalia.

Yhtiö aikoo kerätä osakeannilla 20 miljoonaa euroa, jotta se voi ostaa kultakaivokset Pohjois-Amerikasta ja laajentaa kullan etsintää Karjalan kultalinjalla. Endomines aikoo ostaa kaivokset 29 miljoonalla eurolla amerikkalaiselta TVL Goldilta.

Liikemies Kyösti Kakkonen (siirryt toiseen palveluun) aikoo kuitata osan kaivosyhtiö Endominesin veloista. Kakkosen pääosin omistama Joensuun Kauppa ja Kone on ottanut itselleen osan Endominesin veloista, ja summa muutetaan kaivosyhtiön osakkeiksi.

Järjestelyn jälkeen Kakkosen yritys on Endominesin yksi suurimmista yksittäisistä osakkeenomistajista noin 10 prosentin osuudella.

– Lievä kultakuume on tarttunut minuun, Kyösti Kakkonen sanoo.

Lue seuraavaksi