1. yle.fi
  2. Uutiset

Hämeenlinnaan turvakoti vuosien odotuksen jälkeen

Tavastian tiloihin tuleva saatanee auki ensi vuoden juhannukseen mennessä. Turvakotijakson aikana voi rauhoittua arvioimaan omaa tilannettaan.

turvakodit
Nainen lapsi sylissään ikkunan ääressä.
Turvakodin läheinen sijainti voi olla ratkaiseva tekijä, lähdetäänkö kotoa pois vai ei.Derrick Frilund / Yle

HämeenlinnaHämeenlinna on ollut vuosia ilman turvakotia, mutta kesällä koulutuskuntayhtymä Tavastian tiloihin avautuvassa turvakodissa on tilat seitsemälle perheelle.

Turvakodin perustaa Kanta-Hämeen Perhetyö ry. Sen toiminnanjohtaja Sini Stolt toivoo remontin olevan valmis juhannukseen mennessä.

– Osa hämäläisperheistä on jäänyt ilman paikkaa, koska niitä ei ole ollut. Turvakodit ovat samaan aikaan täynnä ja niissä on samaan aikaan tilaa, toteaa Sini Stolt.

Turvakodin läheinen sijainti voi olla ratkaiseva tekijä, lähdetäänkö kotoa pois vai ei.

– Arki on yksi turvallisuutta tuova tekijä, eikä lasten päiväkoti- ja kouluviikkoihin haluta pitkää taukoa. Sekin ratkaisee, saadaanko perheen lemmikkien hoito järjestymään turvakotijakson aikana.

Väkivalta arkipäiväistyy

Perheessä väkivaltaan totutaan. Kynnys siihen, mitä pidetään väkivaltaisena käytöksenä, nousee.

– Väkivallan muotoja on käytössä niin monta, ja se raaistuu hitaasti. Käsitys milloin pitää mennä turvaan tai milloin on turvallista vääristyy perheissä, pohtii Sini Stolt.

Käsitys milloin pitää mennä turvaan tai milloin on turvallista vääristyy perheissä

Sini Stolt

Turvakotiin hakeudutaan, jos väkivallan käytössä tapahtuu jotain, mitä ei ole aiemmin tehty. Muutos sysää liikkeelle.

– Jos aikuiseen kohdistunut väkivalta kohdistuukin lapseen, tai jokin muu muutos väkivallan kulussa. Joskus läheinen herättää huomaamaan, ettei tämä ole enää normaalia elämää, toteaa Sini Stolt.

Turvallisuussuunnitelma kehiin

Turvakodissa vietetään useimmiten muutama viikko. Sen aikana sekä kotiin palaavalle että kotoa lähtöä suunnittelevalle laaditaan turvallisuussuunnitelma.

Teddy bear.
Anna Sirén / Yle

– Turvakotijakson aikana voi rauhoittua arvioimaan omaa tilannettaan rauhassa. Jos aikoo palata, olisi mukana ajatus siitä, kuinka voisi elää turvallisempaa arkea.

Kotoa pois lähtevän olisi tärkeää saada tietää, missä väkivaltakokemuksista pääsee puhumaan. Vaikka turvakotiin tullaan useasti, jättää jokainen jakso pieniä askeleita turvallisen arjen puolesta, uskoo Stolt.

Perheväkivalta on rajoittamista, rahojen ja liikkumisen hallintaa, digitaalista seurantaa ja vainoamista

Sini Stolt

Lyöminen jättää selvän jäljen, mutta se edustaa vain jäävuoren huippua. Toisen ihmisen rajoittaminen ja väkivallan uhka riittävät syyksi hakeutua turvaan, sanoo Kanta-Hämeen Perhetyö ry:n toiminnanjohtaja Sini Stolt.

– Perheväkivalta on rajoittamista, rahojen ja liikkumisen hallintaa, digitaalista seurantaa ja vainoamista. Seksuaalinen väkivalta tulee hyvin harvoin esiin, luettelee Stolt.

Merkit väkivallasta ovat usein näkyvissä ennen ensimmäistä lyöntiä.

– Se voi olla vaikka retuuttamista tai tavaroiden heittelyä. Silloin, kun se on itselle ahdistavaa ja pelottavaa, se on väkivaltaa.

Lue seuraavaksi