Yhdysvallat: Myanmarin rohingyojen vainoissa kyse etnisestä puhdistuksesta

Yhdysvallat harkitsee kohdennettuja pakotteita Myanmarin tilanteen takia.

Ulkomaat
Rohingya-tyttö kantaa säkkiä.
Myanmarista paennut rohingya-tyttö palaa telttaansa lähellä Balukhalin pakolaisleirillä Cox's Bazarin kaupungin tuntumassa.Abir Abdullah / EPA

Myanmarin Rohingya-muslimien vainoissa on kyse etnisestä puhdistuksesta, sanoo Yhdysvaltojen ulkoministeri Rex Tillerson lausunnossaan. Tillersonin mukaan väkivaltaan syyllistyneet on saatettava vastuuseen.

Yhdysvallat harkitsee myös kohdennettuja pakotteita Myanmarin kriisin takia. Paikalliset asejoukot ja Myanmarin turvallisuusjoukot ovat Tillersonin mukaan vastuussa rohingyojen kärsimyksistä.

Vainojen määritteleminen etniseksi puhdistukseksi nostaa presidentti Donald Trumpin hallinnon painetta puuttua Myanmarin tilanteeseen. Määritelmä ei kuitenkaan velvoita sitä laillisesti mihinkään.

YK totesi jo syyskuussa, että rohingyojen kohtelu täyttää etnisen puhdistuksen tunnusmerkit. Ulkoministeri Tillerson sanoi tuolloin, että hän tarvitsee tilanteesta vielä lisätietoja.

Yli 600 000 rohingya-muslimia on paennut Myanmarin Rakhine-osavaltiosta Bangladeshiin kolmen viime kuukauden aikana. Pakolaiset kertovat Myanmarin sotilaiden sytyttäneen heidän kylänsä tuleen ja surmanneen kyläläisiä.

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan rohingyat ovat eläneet jo pitkään käytännössä apartheidissa eli rotuerottelujärjestelmässä.

Suomen ulkoministeri Timo Soini (sin.) on tällä viikolla vieraillut Myanmarissa ASEM-kokouksessa ja Suomen suurlähetystön avajaisissa. Hän tapasi myös maan johtajan Aung San Suu Kyin ja vetosi tappamisen lopettamiseksi.

Lue myös:

Rohingyat elävät käytännössä apartheidissa – Amnestyn raportti syyttää Myanmaria rotuerottelusta

Myanmarista paennut rohingya-äiti käveli lapsineen päiväkausia ilman ruokaa: "Näin omin silmin, kun talomme syttyi tuleen"

Rohingya-pakolaiset kertovat Ylelle, miten Myanmarin sotilaat toimivat: "He polttivat talomme ja ampuivat ne, jotka nousivat piiloistaan"