Tampereen yhdistyvä yliopisto suunnittelee uutta kampusta Hiedanrannan vanhalle tehdasalueelle

Tampereen kolme yhdistyvää korkeakoulua suunnittelevat yhteistä kampusaluetta tulevaan Hiedanrannan kaupunginosaan. Alueelle voitaisiin tuoda esimerkiksi kiertotalouden, älyliikenteen ja kansalaisvaikuttamisen tutkimusta.

Tampereen uusi yliopisto
Kuva Hiedanrannasta
Jouni Tanninen / Yle

Hiedanrannan rakentaminen alkanee varsinaisesti vuoden 2020 paikkeilla, ja uusi Tampere 3 -korkeakouluhanke aikoo olla mukana jo suunnittelussa. Korkeakoulujen nykyinen toiminta jää paljolti paikoilleen, mutta Hiedanrantaan voisi tulla jotakin kokonaan uutta.

Korkeakoulujen ja kaupungin edustajat ovat kokoontuneet tällä viikolla, ja into on molemminpuolista. Yliopiston vararehtori Harri Melin toteaa, että kaikki on vasta suunnitteilla, mutta intoa riittää:

– Kiertotaloutta, älyliikennettä, kansalaisvaikuttamista, uudenlaista vapaa-ajan viettoa. Hiedanrantaan tiivistyy uudenlainen älykkään kaupungin ja älykkään yhteisön rakentamisen opetus, tutkimus ja tekeminen.

Tampereen kaupungin elinvoimajohtaja Teppo Rantanen kertoo, että päätöksiä voidaan odottaa ensi vuoden alkupuolella. Tarkoitus on, että korkeakouluhanke olisi heti alusta mukana Hiedanrannan suunnittelussa.

– Kampus voisi tulla aluksi vaikka vanhoihin teollisuusrakennuksiin, myöhemmin sitten uudisrakennuksiin, Rantanen pohtii.

Perusidea on joka tapauksessa, että korkeakoulut olisivat yhdessä kaupungin ja kaupunkilaisten kanssa tekemässä uutta Hiedanrantaa. Lopullinen muoto ratkeaa vasta käytännön kautta.

Tampereen teknillisen yliopiston rehtori Mika Hannula sanoo, että heidän näkökulmastaan kyse ei ole varsinaisesti uudesta kampuksesta. Hannula puhuu Living Lab -tyyppisestä kokeilualueesta.

Hannulan mielestä Hiedanrantaan sopisi luontevasti esimerkiksi arkkitehtuuriin liittyvää toimintaa.

Tampereelle syntyvä uusi korkeakouluyhteisö koostuu kahdesta yliopistosta ja Tampereen ammattikorkeakoulusta. Se aloittaa toimintansa tammikuussa 2019.

Uudelle yliopistolle haetaan parhaillaan rehtoria. Yhdistyvässä yliopistossa on aikanaan 35 000 opiskelijaa, 330 professoria ja 4 400 muuta työntekijää.