"Olet kuin kopio isästäsi" – 102-vuotias holokaustia paennut mies tapasi ensi kertaa veljenpoikansa

Sukulaisten tapaaminen mahdollistui holokaustin uhreja luetteloivan Yad Vashem -muistokeskuksen tietokannan ansiosta.

holokausti
Uutisvideot: "Et ole enää yksin"
Uutisvideot: "Et ole enää yksin"

Tunteet olivat pinnassa, kun 102-vuotias Eliahu Pietruszka tapasi vanhainkotinsa aulassa Kfar Saban kaupungissa Israelissa veljenpojan, jota hän ei vielä pari viikkoa sitten tiennyt olevankaan.

Hän oli ajatellut veljensä kuolleen Siperiassa ilman jälkeläisiä.

Eliahu Pietruszka syleili veljenpoikaansa ja tervehti venäjäksi – kielellä, jota hän ei ollut puhunut vuosikymmeniin.

– Olet kuin kopio isästäsi. En ole nukkunut kahteen yöhön odottaessani sinua, Eliahu Pietruszka sanoi veljenpojalleen, 66-vuotiaalle Alexandre Pietruszkalle.

Yad Vashem -muistokeskuksen tietokannasta löytynyt tieto mahdollisti sukulaisten yllättävän tapaamisen.

Varsovan ghetosta Siperiaan

24-vuotias Eliahu Pietruszka pakeni Puolasta 1939 toisen maailmansodan alkaessa ja päätyi Neuvostoliittoon. Puolaan jäivät hänen vanhempansa ja nuoremmat kaksoisveljet Volf ja Zelig.

Varsovan ghetosta siirretyt Pietruszkan vanhemmat ja Zelig murhattiin natsien kuolemanleirillä, mutta Volf Pietruszka onnistui pakenemaan.

Veljekset ehtivät vielä käydä kirjeenvaihtoa, mutta sitten Neuvostoliiton viranomaiset lähettivät Volfin työleirille Siperiaan. Pietruszka uskoi veljensä kuolleen Siperiassa.

– Sydämessäni uskoin, ettei hän enää ollut elossa, Pietruszka sanoi.

Hän itse meni naimisiin Neuvostoliitossa ja muutti Israeliin 1949 aloittaakseen uuden elämän.

Sähköpostia Kanadasta

Kaksi viikkoa Eliahu Pietruszkan lapsenlapsi Shkakhar Smorodinsky sai sähköpostin Kanadassa asuvalta sukututkumusta tekevältä serkultaan. Tämä oli löytänyt Yad Vashemin sivujen kautta Volf Pietruszkan vuonna 2005 kirjoittaman todistuksen.

Volf olikin selvinnyt leiriltä ja asettunut asumaan Magnitogorskin teollisuuskaupunkiin Uralvuorilla. Volf uskoi vanhemman veljensä Eliahun kuolleen.

Rakennustyöläisenä työskennellyt Volf oli kuollut 2011, mutta hänen ainoa lapsensa Alexandre asui edelleen Magnitogorskissa.

Smorodinsky jäljitti Alexandren osoitteen. Eläkkeelle jäänyt 66-vuotias rakennustyöläinen Alexandre päätti tulla tapaamaan setäänsä.

– Tämä on ihme. En koskaan uskonut, että tämä voisi tapahtua, Alexandre toisteli.

Yad Vashem kirjaa holokaustin uhrien nimiä

Holokaustin uhreja muistavan Yad Vashem -muistokeskuksen tietokanta on vuonna 1954 aloitettu hanke, jonka on tarkoitus kerätä kaikkien arviolta kuuden miljoonan natsien tekemässä kansanmurhassa kuolleen juutalaisen nimet. Sen tarkoitus on muistaa ja kunnioittaa uhreja yksilöinä.

Tietokannan saaminen internetiin on vauhdittanut aluksi hitaasti edennyttä nimienkeruuta, ja nykyään siinä on 4,7 miljoonaa nimeä.

Tietokanta on sivutuotteenaan auttanut sukututkimusta ja johtanut tunteikkaisiin jälleentapaamisiin eri puolilla maailmaa.

Korjattu 21.12:Täsmennettiin tekstiin, että kyseessä on siis Yad Vashem -muistokeskuksen ylläpitämä tietokanta. Tiedonkeruun lisäksi Yad Vashem -keskus ylläpitää laajaa museoaluetta ja koulutuskeskusta Jerusalemissa.

Lähteet: AP