Fiva: Yhä useampi yritys pohtii pankiksi ryhtymistä – lakimuutos avaa pankkimarkkinat

Alan valvojalle Finanssivalvonnalle on tullut paljon kyselyjä uuden pankkitoiminnan aloittamisesta.

pankkitoiminta
Anneli Tuominen.
Yle

Suomessa pankkitoiminnan markkinoille on pyrkimässä ainakin joukko pieniä kotimaisia yrityksiä. Pienet ja ketterät toimijat ovat halukkaita haastamaan perinteiset finanssijätit digitalisaation murroksessa.

Vauhtia alan uudistumiseen tuo myös EU:n maksupalveludirektiivin uudistuminen ensi vuoden alussa. Lakimuutos on avaamassa pankkimarkkinat myös muille kuin alan perinteisille toimijoille.

Paljon kyselyjä pieniltä yrityksiltä

Finanssivalvonnan perustamaan palvelupuhelimeen eli Help Deskiin on tullut paljon kyselyitä pankkitoiminnan aloittamisesta. Suomen markkinoista ovat olleet kiinnostuneita erityisesti pienet kotimaiset toimijat.

Britanniasta brexitin alta lähtevät sen sijaan näyttävät suuntaavan isommille markkinoille muualle Eurooppaan.

– Nyt asiasta on aivan erilainen pöhinä kuin vuosi sitten ja on paljon kiinnostusta yrityksiltä. On myöskin paljon kiinnostusta mennä ulkomaille. Se toki vaikuttaa näiden perinteisten toimijoiden liiketoimintamalleihin ja myös niiden tuottorakenteeseen. Osa tuotoista vain tippuu pois, ja ne joutuvat miettimään että mitä tilalle, Fivan johtaja Anneli Tuominen sanoo.

Paitsi digitalisaatio myös EU:n uusi maksupalveludirektiivi myllertää pankkialaa, kun pankkien on avattava asiakkaiden tilit kolmansille osapuolille. Sen suhteen perinteisissä pankeissa ollaan vielä odottavalla kannalla.

- Uusi maksupalveludirektiivi astuu voimaan vuoden vaihteessa. Vielä emme tiedä, mitä uudet säännökset tulevat käytännössä merkitsemään, mutta luulen että kuluttajat tulevat varmasti hyötymään tästä, OP Ryhmän digitaalisten palvelujen johtaja Anders Stenbäck sanoo.

Pankkimarkkinoiden digitalisaatiota pohdittiin tänään keskiviikkona Fin Tech-seminaarissa Helsingissä.

Asiakas hyötyy, uskoo Fiva

Fiva pitää digitalisaation mukanaan tuomaa muutosta myönteisenä asiakkaan kannalta.

– Yleisesti ottaen sanoisin, että se on asiakkaan kannalta hyvin positiivinen asia, koska palvelujen saatavuus helpottuu, kustannukset laskevat ja valinnanvapaus kasvaa, Tuominen sanoo.

Pankkivalvoja korostaa, että alkuvaiheessa on tärkeä olla mukana neuvomassa uusia yrittäjiä, jotta ne osaavat toimia asianmukaisesti säännellyillä markkinoilla.

– Ongelma on, että säännelty markkina on monille tuntematon käsite. Ideoita voi olla, mutta ei tietoa siitä, miten se toteutetaan käytännössä, Fivan Tuominen sanoo.

Myös riski varojen menettämisestä on syytä ottaa huomioon, jos toimeksiannot eivät toteudu siten kuin niiden olisi pitänyt toteutua.

Luottoa tarjotaan entistä useammin ulkomailta

Finanssivalvonta pitää huolestuttavana kotitalouksein velkaantumista, joka on kasvanut jatkuvasti. Riskiä lisää se, että velka on keskittynyt noin kymmeneen prosenttiin kotitalouksista. Luottoja myöntävät perinteiset pankit, mutta luotonanto ulkomailta on kovassa kasvussa. Varsinkin naapurimaista Norjasta ja Ruotsista, sanoo Fiva.

Valvova viranomainen käy parhaillaan läpi kulutusluottoja, jotta se saa käsityksen minkälaisesta tarjonnasta on kysymys. Omalta osaltaan positiivinen luottorekisteri voisi auttaa, jotta kunkin henkilön lainamäärä on nähtävissä. Se auttaisi arvioimaan myös luottojen vaikutusta koko kansantalouden kannalta.

Samalla Fiva huomauttaa, että pankkialalla on syytä ottaa huomioon kyberriskeihin liittyvät ongelmat. Fivan mukaan riskejä ovat muun muassa asiakkaan tietojen valuminen tahoille, joille ne eivät kuulu tai ylipäätään tietojen väärinkäyttämiseen.

*Lue myös: Finanssivalvonta varoittaa sijoittajia vakavasti: Kryptovaluuttojen tuotto-odotukset tyhjän päällä *