Viestintävirasto: Kyytipalvelu Uberista hakkeroitu todennäköisesti suomalaistenkin tietoja

Uberin kertoman mukaan vuodetut tiedot eivät olleet arkaluontoisia. Suomen Viestintävirasto ei ole aloittamassa tietomurrosta selvitystä ainakaan toistaiseksi.

Uber
Uber taksi sovellus.
B Christopher / AOP

Suomen Viestintävirasto pitää todennäköisenä, että kyytipalvelu Uberista on hakkeroitu myös suomalaisten tietoja.

Virasto ei ainakaan toistaiseksi aloita tietomurrosta suurempaa selvitystä, koska Uberin kertoman mukaan vuodetut tiedot eivät olleet arkaluontoisia.

Uber on myöntänyt peitelleensä jättimäistä tietomurtoa. Uberilta hakkeroitiin viime vuonna 57 miljoonaa Uber-kuljettajien ja asiakkaiden nimeä, sähköpostiosoitetta ja puhelinnumeroa. Uber sanoo parantaneensa tietoturvaansa heti hakkeroinnin jälkeen.

Uber kertoo käyvänsä aktiivista keskustelua viranomaisten kanssa, mutta ei halua kommentoida asiaa vielä tarkemmin.

Suomen Uber yhä tauolla

Suomessa Uber-toiminta on kiistanalaista. Vuonna 2016 kaksi Uber-kuljettajaa sai käräjäoikeuksissa tuomioita luvattomasta taksiliikenteen harjoittamisesta. Tuomiot vahvistettiin myöhemmin Helsingin hovioikeudessa.

Toinen tapauksista eteni elokuussa 2017 korkeimpaan oikeuteen, joka samoin kuin alemmat oikeusasteet, totesi tuomiossaan kyseessä olleen luvattoman taksiliikenteen harjoittamisen.

Suomessa kyydinvälityspalvelu Uber on toiminut vain Helsingissä. Heinäkuussa 2017 Uber ilmoitti keskeyttävänsä toimintansa Suomessa vuodeksi. Keskeyttämisen syyksi kerrottiin se, että yhtiö haluaa odottaa uuden liikennepalvelulain voimaantuloa. Lain on määrä tulla voimaan heinäkuussa 2018.

Lainmuutos muuttaa taksipalvelun luonteen

Lain muuttuessa Uberin toimintaedellytykset ovat helpottumassa. Muun muassa Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) on kertonut monien nykyisten taksinkuljettajien arvioivan pääkaupunkiseudun taksien määrän kasvavan niin suuresti, että nykyisten on vaihdettava alaa. Lainmuutoksen jälkeen lähes kuka tahansa voi saada taksiluvan, kyydin tarjoava auto saattaa olla vaikka mopoauto, eikä toiminta-alue ole enää sidottu tiettyyn asemapaikkaan.

Hintasääntely poistuu, joten taksit saavat määritellä itse millä hinnalla kyytiä tarjoavat. Uberilla on ollut käytössään ruuhkahinnoittelu, jonka vuoksi esitetty hinta voi olla edullinen tai hyvin korkea.

Alma Median TiVi (siirryt toiseen palveluun) kertoi vuoden 2016 tammikuussa julkaistussa artikkelissaan, että Kanadassa uudenvuoden ruuhkaisena aattoyönä 63 kilometrin Uber-matkasta veloitettiin liki 750 euroa. Artikkelin mukaan samanlaisia tapauksia on ollut useita.