1. yle.fi
  2. Uutiset

Suurmoskeijasta ei ole vielä mitään päätöksiä, mutta ehtoja suunnitellaan jo

Suurmoskeijan rakentaminen lykkääntyy Helsingissä. Virkamiesvalmistelussa oleva hanke tulee poliittiseen päätöksentekoon aikaisintaan joulukuussa.

moskeijat
Hanasaari voimalaitos hiilivoimala
Helsingin moskeijan sijainniksi suunnitellaan Helsingin Hanasaaren voimalan lähiseutua. Henrietta Hassinen / Yle

Suurmoskeijan kannattajat ja vastustajat henkäisivät tänään syvään. Helsingin kaupunki ilmoitti iltapäivällä, että niin sanotun Hanasaaren suurmoskeijan käsittely ei tule kaupunkiympäristölautakuntaan ensi viikolla, vaan lykkääntyy ainakin joulukuun puoliväliin.

Kaupungin virkamiehet pyrkivät kaupunkiympäristön toimialajohtaja Mikko Ahon mukaan tällä erää siihen, että niin sanottu moskeijapaketti olisi esiteltävissä poliitikoille 12.12 kaupunkiympäristölautakunnan kokouksessa. Jos esitys ei ehdi siihen, asia siirtyy ensi vuoden puolelle.

Muutamia asioita varmistettavana

Esitys ei valmistunut vähäsanaisen Ahon mukaan nyt ajallaan, koska on vielä muutamia asioita, joita virkamiehet haluavat varmistaa. Enempää sisällöstä Aho ei suostu kertomaan. Prosessi on ollut hänen mukaansa työläs ja monimutkainen.

– Tämä on haastava kysymys. Haluamme olla huolellisia valmistelussa ja varmistaa, että kaikki asiat on otettu huomioitu, Aho sanoo.

Kyse suunnitteluvarauksesta

Tällä hetkellä kyse on suunnitteluvarauksen tekemisestä moskeijalle. Tonttia rakennukselle ei vielä ole.

Käytännössä posiviitinen päätös lautakunnasta tai kaupunginhallitukselta olisi kuitenkin selvä signaali moskeijan rakentamisen puolesta. Myöntävä päätös tarkoittaisi sitä, että hanketta ajavat voisivat aloittaa arkkitehtikilpailun aiheesta.

– Kyllä. Sitä se tarkoittaa, Mikko Aho sanoo.

Mutta tarkoittaisiko suunnitteluvarauksen antaminen tai arkkitehtikilpailun läpivienti sitä, että moskeija todella rakennetaan?

Aho ei halua ottaa kantaa. Sen Aho kertoo, että virkamiesten valmistelemaan esitykseen tulee Ahon mukaan ehtoja, joiden tulee täytyttyä, ennen kuin hankkeessa voidaan siirtyä toiseen vaiheeseen. Aho ei suostu kertomaan ehtoja. Ehdot tulevat julki, kun esitys tulee julki.

– Esityksessämme on ehdotettu, kuinka tätä asiaa on ajateltu vaiheistettavan, Aho suostuu sanomaan.

– Ei tässä ole mitään salaisuuksia. Haluamme vain olla huolellisia ennen kuin asioita julkistetaan. Samanlainen huolellisuus meitä velvoittaa kaikissa muissakin hankkeissa, Aho sanoo.

Kaupunkiympäristölautakunnan puheenjohtaja apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr.) ei halua ottaa kantaa virkamiesten esityksen myöhästymiseen.

– Valmistelu on edistynyt normaalisti. On tärkeää, että valmistelijoilla on rauha valmistella. Otan kantaa asiaan sitten, kun esitys on valmis, Sinnemäki sanoo.

Lue seuraavaksi