”Voi olla, että laitan paperit sisään!” – työmessuilla tungeksittiin duunin toivossa

Varsinais-Suomen positiivinen vire näkyi Turussa järjestetyssä työnhakutapahtumassa. Yli kolme tuhatta avointa työpaikkaa houkutteli väkeä tungokseen asti Messukeskukseen.

työnhaku
Milla Laupiainen mietti kaupanalalle suuntaamista.
Milla Laupiainen mietti kaupanalalle suuntaamista.Jouni Koutonen / Yle

TurkuLietolainen Milla Laupiainen juttelee Lidlin rekrytointitiskillä työmahdollisuuksista. Kaupasta saattaisi hyvinkin löytyä työura – ainakin joksikin aikaa.

– Aika avaralla katseella olen liikkeellä, etsin ehkä jotain asiakaspalvelutyyppistä, mutta olen kyllä avoin kaikelle.

Milla Laupiainen toivoo kymmenen vuoden kuluttua olevansa puheterapeutti, mutta tällä hetkellä kaupanala tuntuisi sopivalta.

– Vaikutti mielenkiintoiselta, ajattelin laittaa avoimen hakemuksen menemään. Kaupassa on väkisinkin ihmisten kanssa työskentelyä, ja se vaikuttaisi tilanteeseeni sopivalta työpaikalta.

Työpaikkoja laajalla skaalalla

Turun Messukeskuksessa parveili keskiviikkona väkeä tungokseen asti. Tosin RekryExpo-tapahtuma täytti varsinaisten messuhallien sijaan ainoastaan aulatilat ja auditorion, mutta väkeä on silti sadoittain kerrallaan.

Kaikki oikeastaan käy, en ole nirso.

Katja Ketola

Yli kolme tuhatta avointa työpaikkaa houkutteli väkeä laajalla säteellä. TE-toimistot järjestivät bussikuljetuksia Helsingistä, Tampereelta, Porista, Salosta ja Taalintehtaalta. Pelkästään näillä kuljetuksilla paikalle tuli kolmisen sataa työnhakijaa.

Voimistunut työvoiman kysyntä näkyy Varsinais-Suomessa jo muuallakin kuin metalliteollisuudessa ja rakentamisessa. Uusia käsiä kaivataan myös palvelualoille. Messukeskuksessakin työvoimaa haettiin niin lääketeollisuuteen kuin kioskin kassallekin.

Vire piristää harmaata marraskuutakin

Valmet Automotiven resursointiasiantuntija Mari Pajunen uskoi, että Uudenkaupungin autotehtaalle löytyy uusia sankareita Turun Messukeskuksesta. Autonrakentajien ohella Valmet Automotive etsi messuilta myös toimihenkilöitä. Osaajia on etsitty jo aiemmin mittavalla Rekryrekka-kiertueella eri puolilta maata.

– Tuotantopuolen henkilöstön kasaan saamisessa on hieman haasteita. Kyllä se alkaa näkyä, että on niin paljon tarjontaa tällä seudulla, että ihan läheltä ei löydetä riittävästi väkeä. Täytyy heittää verkkoja vähän pidemmälle veteen, sanoo Pajunen.

Uusikaupunki ja sen monet yritykset olivat RekryExpossa vahvasti esillä.
Uusikaupunki ja sen monet yritykset olivat RekryExpossa vahvasti esillä.Jouni Koutonen / Yle

Uudenkaupungin imu näkyi RekryExpo-tilaisuudessa muutenkin vahvasti. Työvoimaa etsi mm. Yara, Vahterus, Uudenkaupungin työvene ja itse kaupunki.

– Kyllähän positiivinen vire näkyy koko kaupungissa. Keskustassa kaupat remontoivat kovasti, laajennetaan neliöitä ja pidennetään aukioloaikoja. Ihan erilainen vilinä näkyy pienessä rannikon kesäkaupungissa tällaisena harmaana marraskuun päivänäkin, iloitsee Uudenkaupungin henkilöstöpäällikkö Piia Syvänen.

Koulutuksella uusille urille

– Morjensta! Miten laivanrakennus kiinnostaa, kuuluu kysymys Meyer Turun telakan tiskillä.

Laura Heikkilä oli Katja Ketolan kanssa katsastamassa työpaikkatarjontaa.
Laura Heikkilä oli Katja Ketolan kanssa katsastamassa työpaikkatarjontaa.Jouni Koutonen / Yle

Varsinaisesti ruskolainen Katja Ketola etsii toimistohommia, mutta mikä ettei.

– Kaikki oikeastaan käy, en ole nirso. Telakalla näyttää olevan kouluttautuminen mahdollista, niin sekin kiinnostaa, toteaa Ketola.

Hetken kuluttua hän onkin jo juttusilla työvoimapoliittisesta koulutuksesta, ja nappaa mukaansa nipun esitteitä. Esimerkiksi helmikuussa alkaa levyseppähitsaajan puolivuotinen koulutus, ja haku koulutukseen päättyy jo perjantaina.

– Täytyy tutustua vähän tarkemmin esitteisiin. Voi olla, että laitan paperit sisään! Harkitsen vakavissaan, hymyilee Katja Ketola ennen kuin lähtee katsastamaan muita työmahdollisuuksia naapuritiskeille.

Yksi tapahtuman puhujista oli työelämäprofessori Pauli Aalto-Setälä, joka kertoi täydelle salille työn muutoksesta.
Yksi tapahtuman puhujista oli työelämäprofessori Pauli Aalto-Setälä, joka kertoi täydelle salille työn muutoksesta.Jouni Koutonen / Yle