1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Palestiinan politiikka

Palestiinalaisryhmät sopivat pitävänsä vaalit ensi vuonna

Fatah, Hamas ja muut ryhmät neuvottelivat Kairossa. Päätös parlamentti- ja presidentinvaalien ajankohdasta annettiin presidentti Mahmud Abbasille.

Palestiinan politiikka
Mies heiluttaa palestiinalaisten ja Egyptin lippua väkijoukon yläpuolella.
Palestiinalaiset juhlivat lokakuussa Gazassa kilpailevien Egyptin tuella tehtyä Fatahin ja Hamasin sopimusta, jonka on määrä lopettaa vuosikymmenen kestänyt välirikkonsa.Mohammed Saber / EPA-EFE

Johtavat palestiinalaisryhmät ovat sopineet pitävänsä parlamentti- ja presidentinvaalit palestiinalaisalueilla vuoden 2018 loppuun mennessä.

Julkilausumassaan ryhmät kehottivat vaalilautakuntaa valmistautumaan vaaleihin. Julkilausuman mukaan päätöksen vaalien tarkemmasta ajankohdasta tekee palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas neuvoteltuaan ryhmien kanssa.

Kairossa käytyjä neuvotteluja johtivat kilpailevat Abbasin Fatah-puolue ja islamistinen Hamas, jotka ovat viime aikoina yrittää sovitella välejään.

Fatahin johtama palestiinalaishallinto toimii Länsirannalla, kun taas islamistinen Hamas kontrolloi Gazan kaistaletta.

Palestiinalaisalueilla ei ole järjestetty parlamentti- tai presidentinvaaleja sen jälkeen, kun Hamas otti Gazan kontrollin Fatahilta 2007.

Fatah ja Hamas sopivat lokakuussa Egyptin johdolla pidetyissä neuvotteluissa korjaavansa vuosikymmenen ajan jatkuneen välirikkonsa.

Palestiinalaisten sisäinen jakaannus on osaltaan heikentänyt mahdollisuuksia merkityksellisiin rauhanneuvotteluihin Israelin kanssa.

Sovinnon toivotaan helpottavan Gazan ahdinkoa

Kairossa koolla olleet ryhmittymät kehottivat presidentti Abbasia päättämään palestiinalaishallinnon pakotteet Hamasin kontrolloimaa Gazaa vastaan. Näihin ovat kuuluneet sähkönsaannin hankaloittaminen ja palestiinalaishallinnon palveluksessa olevien gazalaisten palkkojen leikkaukset.

Palestiinalaiset toivovat, että Fatahin ja Hamasin orastava sovinto helpottaisi Gazan noin kahden miljoonan asukkaan ahdinkoa.

Israel ja Egypti ovat pitäneet Gazan kaistaletta taloussaarrossa, mikä on pahentanut alueen työttömyyttä. Gazan infrastruktuuri on pahoin kärsinyt Hamasin ja Israelin käymistä sodista.

Kuun alussa Hamas luovutti Gazan rajanylityspaikkojen hallinnan palestiinalaishallinnon virkailijoille, ja 18. marraskuuta Rafahin rajanylityspaikka Egyptiin aukesi ensi kertaa vuosikymmeneen palestiinalaishallinnon alaisuudessa.

Palestiinalaishallinnon pitäisi ottaa Gazan kaistale jälleen hallintaansa 1. joulukuuta, mutta kompastuskiveksi voi muodostua Hamasin vahvan aseellisen siiven kohtalo.

Palestiinalaishallinnon poliisipäällikkö Hazem Atallah on vaatinut Hamasia luopumaan aseistaan.

Myös Israel on ilmoittanut, ettei se hyväksy Fatahin ja Hamasin yhteishallintoa, ellei islamistiryhmä luovu aseistaan.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi