1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jemen

Humanitaarinen apu sallitaan lentokentälle ja satamaan Jemenissä

Jemenissä kärsitään nälänhädästä sekä koleraepidemiasta.

Koleraan sairastunutta jemeniläisnaista hoidetaan sairaalassa pääkaupungissa Sanaassa. Kuva: Yahya Arhab / EPA

Jemenissä taisteleva huthi-kapinallisia vastaan taisteleva Saudi-Arabian johtama liittouma on ilmoittanut, että se avaa yhden lentokentän ja yhden sataman Jemenissä humanitaariselle avulle. Liittouma ei kuitenkaan täsmentänyt, milloin ja miten se helpottaa yleistä kauppasaartoa Jemeniä vastaan.

Hallinto on kertonut, että se sallii Jemenin suurimman sataman Hodeidan ja pääkaupunki Sanaan lentokentän ottaa vastaan YK:n humanitaarista apua torstaina puolilta päivin. Lentokenttä avataan vain humanitaariselle avulle.

YK: Hyvä uutinen, mutta tarkempia tietoja kaivataan

Sekä Hodeidan satama että Sanaan lentokenttä ovat huthi-kapinallisten hallussa. Jemenissä tarvitaan erityisesti ruokaa ja lääkkeitä. Saudit ovat syyttäneet Irania kapinallisten aseistamisesta sataman kautta.

Aiemmin marraskuussa liittouma salli avun toimittamisen Adenin sataman kautta. Ruokakuljetuksista 80 prosenttia saapuu Hodeidan sataman kautta.

Saudi-Arabian johtama liittouma sulki marraskuun alussa sekä maa-, meri- ja ilmaväylät Jemeniin sen jälkeen, kun huthi-kapinalliset ampuivat ohjuksen kohti Saudi-Arabian pääkaupunkia Radia.

YK:n viranomaiset ovat kertoneet, että humanitaarisen avun salliminen on hyvä uutinen, mutta asiasta kaivataan tarkempia tietoja.

Jemen kärsii koleraepidemiasta ja nälänhädästä

Jemenissä kärsitään kovasta kolera-epidemiasta. Lähes miljoona ihmistä on sairastunut koleraan Jemenissä viime kevään jälkeen. Yli 8750 ihmistä on kuollut. Maassa kärsitään myös nälänhädästä. Miljoonat ihmiset ovat kansainvälisten avustusjärjestöjen avun varassa.

Kansainväliset avustusjärjestöt ovat kuvailleet tilannetta maailman pahimmaksi humanitaariseksi kriisiksi, koska miljoonat ihmiset kärsivät nälänhädästä.

Jemenissä on pulaa myös puhtaasta vedestä. Ainakin miljoonan lapsen arvellaan olevan vaarassa sairastua kurkkumätään.

Saudi-Arabian johtama liittouma liittyi Jemenin sisällissotaan maan hallituksen tueksi maaliskuussa 2015.