Ruotsin akatemia ottaa eroa ahdistelukohuun – katkaisi välit kulttuurijohtajaan

Myös Nobel-säätiön johtaja on kertonut, että ahdistelusta syytetty kulttuurijohtaja ei ole tervetullut tämän vuoden Nobel-gaalaan.

Ruotsin akatemia
Suuressa salissa pitkiä pöytiä joissa istuu ihmsiä.
Merkittävää kulttuurijohtajaa syytetään seksuaalisesta ahdistelusta jopa Nobel-illallisella. Jonas Ekstromer / EPA

Ruotsissa ahdistelukohu laajenee. Nyt keskiöön on noussut kulttuurijohtaja, jolla on läheiset yhteydet Ruotsin akatemiaan. Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun)kirjoittaa miehen olevan taiteellinen johtaja merkittävällä kulttuuriklubilla Tukholmassa. Lehti ei kuitenkaan nimeä miestä, mutta kuvailee tämän omistavan kulttuuriklubin kirjailijavaimonsa kanssa. Klubilla on tiivit yhteydet Ruotsin akatemiaan, joka valitsee joka vuosi kirjallisuuden Nobel-palkinnon.

Kulttuurijohtajaa syyttää seksuaalisesta ahdistelusta 18 naista. Vuosia jatkunut ahdistelua on naisten mukaan tapahtunut muun muassa Ruotsin akatemian omistamissa huoneistoissa. Eräs naisista kertoo ahdistelun tapahtuneen Nobel-illallisella. Dagens Nyheterin (siirryt toiseen palveluun) mukaan ahdistelua on tapahtunut vuosien 1996- 2017 välillä, mutta myös jo 1980-luvulla.

Kulttuurijohtaja on kiistänty tapahtumat tekstiviestitse Dagens Nyheterin toimittajalle.

Nobel-säätiön edustajan mukaan kyseistä henkilöä ei kutsuta tämän vuoden Nobel-säätiön juhla-aterialle. Ruotsin akatemian sihteerin mukaan välit kulttuurijohtajaan on katkaistu.

Nobelin kirjallisuuspalkinto rahoitetaan Nobel-säätiön varoista, mutta sen päättää Ruotsin akatemia.