Australian kiisteltyä vastaanottokeskusta tyhjennetään voimakeinoin Manus-saarella

Australia sulki Manus-saarella Papua Uudessa-Guineassa sijaitsevan keskuksen lokakuun lopulla.

vastaanottokeskukset
Manusin saarella sijaitsevan vastaanottokeskuksen tiloja.
Manusin saarella sijaitsevan vastaanottokeskuksen tiloja vuonna 2015. EPA

Viranomaiset yrittävät tyhjentää Manuksen saarella Papua Uudessa-Guineassa sijaitsevaa Australian pidätyskeskusta voimakeinoin protestoivista turvapaikanhakijoista. Osa turvapaikanhakijoista piileskelee ja on kieltäytynyt poistumasta rakennuksesta.

Australia sulki keskuksen lokakuussa, mutta keskuksessa olevat noin 400 turvapaikanhakijaa ovat kieltäytyneet poistumasta rakennuksesta. Heitä on kehotettu muuttamaan siirtymäkeskuksiin. Australian maahanmuuttoministeri Peter Duttonin antaman radiohaastattelun mukaan poliisioperaation tarkoitus on siirtää rakennuksessa olevat turvapaikanhakijat siirtymäkeskukseen, joiden kerrotaan sijaitsevan myös Manus-saarella.

Uutistoimisto Reutersin mukaan tilanteen pelätään yltyvän väkivaltaiseksi. Paikalla olevien turvapaikanhakijoiden mukaan poliisi on rikkonut vesitankkeja ja asuinsuojia sekä käskyttänyt asukkaita lähtemään. Turvapaikanhakijat ovat kieltäytyneet lähtemästä, koska pelkäävät turvallisuutensa puolesta. Keskuksesta on katkaistu sähköt ja vesi.

Australia ei ota veneellä saapuvia turvapaikanhakijoita vastaan, vaan kuljettaa heidät muualle.

Marraskuussa Australiassa on järjestetty useita mielenosoituksia jumissa olevien miesten puolesta.

Lähteet: Reuters, STT