1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lääkemääräykset

Uutissuomalainen: Sairaanhoitajien lääkemääräämisoikeudet laajenemassa

Säädösmuutosten on tarkoitus lähteä lausuntokierrokselle tammi-helmikuussa.

lääkemääräykset
Reseptin kirjotusohjelma
Pyry Sarkiola / Yle

Sairaanhoitajien lääkemääräämisoikeutta aiotaan laajentaa, kertoo Uutissuomalainen. Sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Marjukka Vallimies-Patomäki kertoo, että hoitajien lääkeenmääräämisoikeutta suunnitellaan laajennettavaksi esimerkiksi allergia- ja astmalääkkeisiin sekä uusimisoikeutta tiettyihin kroonisissa kivussa tarvittaviin lääkkeisiin.

– Kipulääkkeitä laajennus koskisi vain silloin, kun lääkäri on tehnyt diagnoosin ja määrännyt lääkkeet aiemmin, Vallimies-Patomäki kertoo.

Tällä hetkellä lääkkeenmääräämiskoulutuksen on käynyt 364 sairaanhoitajaa Suomessa. Asetus lääkkeen määräämisestä tuli voimaan 2010 ja ensimmäiset niin sanotut reseptihoitajat valmistuivat vuonna 2012. Reseptinantokoulutuksen laajuus on 45 opintopistettä.

Lakimuutosehdotuksessa esitetään laajentamista kotisairaanhoitoon ja erikoissairaanhoidon poliklinikkatoimintaan. Tällä hetkellä rajattu lääkkeenmäärääminen on käytössä terveyskeskuksen avosairaanhoidossa, neuvoloissa, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa, työterveyshuollossa ja yhteispäivystyksessä.

Lääkäriliitossa hoitajien reseptinmääräämisoikeuden laajentamista ei katsota hyvällä. Liitto on sitä mieltä, että nykyisiäkin oikeuksia pitäisi karsia varsinkin niissä tilanteissa, jolloin lääkkeenmääräys tosiasiassa edellyttää taudin määritystä.

– Näkisimme, että sairaanhoitajien ja terveydenhoitajien työ on vshvimmillaan potilaan kohtaamisessa, taustojen selvittämisessä ja elintapaohjauksessa. Tähän sitä hoitajaresurssia kannattaisi käyttää, eikä lääkärin tontille tulemiseen, Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki sanoo.

Tästä pääset lukemaan Uutissuomalaisen jutun, mutta siihen pääsy vaatii kirjautumisen (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi