1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Emmerson Mnangagwa

Zimbabwelaiset ottivat Mnangagwan vastaan vapauttajana – maan uudella johtajalla on verinen historia

Emmerson "Krokotiili" Mnangagwaa kuvaillaan pelottelutaktiikan mestariksi.

Uutisvideot: Zimbabwelaiset ottivat Mnangagwan vastaan vapauttajana
Uutisvideot: Zimbabwelaiset ottivat Mnangagwan vastaan vapauttajana

Zimbabwen uusi johtaja Emmerson Mnangagwa saapui eilen keskiviikkona pääkaupunki Harareen kahden viikon maanpaon jälkeen.

Hän sai vapauttajan vastaanoton, mutta kaikkien zimbabwelaisten mielestä hän ei sitä ansaitse.

Laulu raikui jo keskipäivästä, kun sadat ihmiset odottivat Mnangagwaa lentotukikohdan portilla pääkaupunki Hararen lentokentällä.

”Happy New Zimbabwe” -hattuihin somistautuneet naiset nauravat ja tanssivat. Tiistaina myytiin samaisia hattuja parlamentin edessä, silloin tekstillä ”He must go”, hänen on mentävä. Ja niin maan presidentti Robert Mugabe meni.

– Olen niin onnellinen uuden Zimbabwen puolesta, yksi nauravista naisista sanoo.

Lopulta odottelu palkittiin, ja Mnangagwa saapui. Samalla kaiuttimista soi laulu, josta on tullut Mugaben vastustajien symboli. Se kertoo siitä, miten armeija tulee ja pelastaa kansan. Tiistaina Mugaben eron jälkeen se soi lähes jokaisen kadulla juhlivan auton radiossa.

Puheessa tuttuja kaikuja

Maan uusi johtaja piti keskiviikkona puheen kansan edessä valtaa pitävän Zanu PF -puolueen päämajan ulkopuolella Hararen keskustassa.

Ihmiset heiluttivat vimmatusti kylttejä, joilla kiitettiin ja ylistettiin armeijaa ja Mnangagwaa.

Puheessaan hän lupasi tuoda Zimbabween kipeästi kaivattuja työpaikkoja ja sijoituksia, ja kuulijat hurrasivat. Mutta Mnangagwan puheessa oli myös jotain pelottavan tuttua.

Emmerson Mnangagwa puhui Zimbabwen pääkaupungissa Hararessa 22. marraskuuta. Kuva: Kim Ludbrook / EPA

Paikalliskieli shonaksi hän sanoi: Ne, jotka vastustavat meitä, haukkuvat ja haukkuvat. He jatkavat haukkumista, vaikka Zanu PF:n juna etenee. Se johtaa ja johtaa. He vain haukkuvat.

Tämä on tyypillistä Mugaben ajan Zanu PF -retoriikkaa.

Vähemmistöheimo tuskin riemuitsee

Noin kuuden tunnin ajomatkan päässä Hararesta sijaitsee maan toiseksi suurin kaupunki, Bulawayo. Siellä entisen presidentin Robert Mugaben eroa juhlittiin tiistaina jopa näyttävämmin kuin pääkaupungissa.

Mutta siellä, vähemmistöheimo ndebelen alueella, tuskin iloittiin keskiviikkona Mnangagwan paluusta maahan.

1980-luvulla Zimbabwen hallituksen Viidennen prikaatin joukot teurastivat arviolta kymmeniätuhansia opposition kannattajia ja ndebeleheimon siviilejä Matabelelandissa, jossa Bulawayo sijaitsee. Tapahtumat tunnetaan Gukurahundin kansanmurhana.

Gukurahundi on shonaa ja tarkoittaa suunnilleen sadetta, joka pyyhkii pois ylimääräisen lian ennen kevätsateiden saapumista.

Ndebeleheimo ei puhu shonaa.

Maata riivasi silloin sisällissota, ja kansallisen turvallisuuden ministerinä palveli samainen Emmerson Mnangagwa.

Lehtien lööppejä Zimbabwen pääkaupungissa Hararessa. Kuva: Liselott Lindström / Yle

Taustalla kidutusta ja kuolemantuomio

Mnangagwa on ollut Robert Mugaben oikea käsi lähes 40 vuotta. Hän on ollut tärkeässä roolissa Mugaben vaalivoitoissa.

He taistelivat yhdessä sissiliikkeessä 1970-luvun vapaussodassa, jossa he kaatoivat brittihallinnon. Nuori Mnangagwa oli saanut sotilaskoulutuksensa Egyptissä ja Kiinassa, ja palasi kotimaahansa pahamaineisen krokotiiliryhmän johtoon. Sieltä myös hänen lempinimensä, ”Krokotiili”, on perujaan.

Mnangagwa joutui valkoisten joukkojen vangiksi, ja hänet kidutettiin ja tuomittiin kuolemaan. Kuolemantuomio vaihtui kuitenkin vankilatuomioksi miehen nuoren iän takia.

Mnangagwa on vapaussodan päätyttyä istunut jokaisessa Robert Mugaben hallituksessa.

Pelottelusta ja opposition tukahduttamisesta tuli Zimbabwen itsenäistymisen jälkeen 1980 Zanu PF-puolueen tavaramerkki. Väkivallasta ja kuolemasta tuli välttämättömiä ja puolueen mielestä hyväksyttäviä aseita valtataistelussa.

Pian syttyi sisällissota Mugaben ja Mnangagwan Zanu-puolueen ja oppositiopuolue Zapun välille. Zanussa enemmistöä pitivät shonat, Zapussa ndebelet.

Mnangagwa kiistää teurastuksen

Viides prikaati, jota syytetään sisällissodan verilöylyistä, oli saanut sotilaskoulutuksensa Pohjois-Koreassa.

Mnangagwa oli tähän aikaan paitsi kansallisen turvallisuuden ministeri myös tiedustelupalvelun johtaja, eli varsin hyvin perillä kaikista maan sisäisistä asioista. Myös Viidennen prikaatin toiminnasta.

Mnangagwa kiistää, että hänellä olisi ollut mitään tekemistä ndebeleheimon teurastuksien kanssa sodassa 1980-luvulla, mutta puoluelähteet kertovat muuta.

Mnangagwan on sanottu olevan Zanu PF:n pelottelutaktiikan mestari.

Vuonna 2008 Robert Mugabe hävisi presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen oppositiojohtaja Morgan Tsvangiraille, ja taktiikka toistui.

Oppositio murskattiin ja peloteltiin, ja Tsvangirai vetäytyi toiselta kierrokselta suojellakseen kannattajiaan. Mugabe sai jatkaa presidenttinä, mutta joutui ulkoisen painostuksen seurauksena ottamaan Tsvangirain pääministerikseen. Kulisseissa naruja veteli Mnangagwa.

Lopulta kuitenkin oma puolue ja Mnangagwa, eikä oppositio ja Tsvangirai, koitui Mugaben kohtaloksi.

Nyt Mugabe istuu kotiarestissa, mutta Zanu PF:n juna etenee etenemistään, Mnangagwa veturinkuljettajanaan. Bulawayon kaupungissa Matabelelandissa tiedetään varsin hyvin, mitä se tarkoittaa.

Heille Mnangagwa ei ole yhtään sen parempi johtaja kuin Robert Mugabe, ehkä jopa pahempi.

Perjantaina hänestä tulee kuitenkin koko maan presidentti.

Teksti: Liselott Lindström