Poliisi huolissaan teini-ikäisten huumeiden käytöstä Ylä-Savossa – kehottaa vanhempia tarkkaavaisuuteen

Poliisi tutkii alaikäisten huumausaineiden käyttöä Iisalmessa ja lähikunnissa.

Ylä-Savon seutukunta
Poliisiauto.
Henrietta Hassinen / Yle

Poliisi on huolissaan alaikäisten huumausaineiden käytöstä Iisalmessa ja lähikunnissa.

Rikoksista epäiltyjä nyt tutkittavassa juttuvyyhdissä on kolmisenkymmentä ja asiaan liittyen on kuulusteltu lukuisia ihmisiä. Epäillyt ovat pääosin alaikäisiä, yli puolet 15–16-vuotiaita.

Tutkinnanjohtaja rikoskomisario Veli Pallonen kertoo, että rikosnimikkeinä on tutkittu pääosin huumausainerikoksia ja huumausaineiden käyttörikoksia. Suurin osa epäillyistä rikoksista on tapahtunut tänä vuonna, muutama viime vuonna.

Käytetyt huumausaineet ovat vaihdelleet kannabiksesta buprenorfiinia sisältäviin erittäin voimakkaisiin huumausaineiksi luokiteltaviin lääkkeisiin (mm. Subutex). Poliisin mukaan kuulusteluissa on tullut esille myös alaikäisten runsasta alkoholinkäyttöä. Mukana huumeiden käyttötilanteissa on ollut myös 14-vuotiaita.

Poliisin mukaan kuulustellut ovat olleet yhteistyöhaluisia ja myös huumausaineita välittäneet ovat kertoneet asioista avoimesti.

– Poliisi epäilee, että huumeita välittäviä on useampia. Tällä hetkellä näyttää siltä, että ainakin osa välittäjistä olisi täysi-ikäisiä, rikoskomisario Pallonen sanoo.

Kuulustelut jatkuvat ensi vuoden puolelle. Poliisi on käyttänyt juttujen ratkaisemiseksi myös pakkokeinoja ja huumeita on takavarikoitu.

Poliisi vanhemmille: tarkkailkaa lastenne kuntoa

Poliisi tiedottaa asiasta, jotta vanhemmat pystyisivät paremmin puuttumaan lastensa päihteiden käyttöön. Esitutkinnan perusteella osa vanhemmista on ollut tietoinen, että huumeita on käytetty.

Poliisi pelkää, että alaikäisten alkoholin ja huumeiden käyttö lisääntyy koulujen joululoman aikana. Poliisi kehottaakin vanhempia tarkkailemaan lastensa kuntoa näiden tullessa kotiin. Lisäksi kannattaa poliisin mukaan varmistaa, että lapset viettävät yönsä siellä, missä on sovittu.

Ylä-Savon kuntakeskuksissa on poliisin mukaan nuoria täysi-ikäisiä ja 17-vuotiaita, joiden asunnoissa alaikäiset ovat käyttäneet alkoholia ja huumeita. Jos tällaisesta tulee havaintoja, ne kannattaa ilmoittaa hätäkeskukseen numeroon 112.

Itä-Suomen poliisille voi ilmoittaa lasten päihteiden käytöstä myös vihjepuhelimeen tai vihjesähköpostiin osoitteeseen vihjeet.ita-suomi(at)poliisi.fi. Asiasta voi tehdä myös lastensuojeluilmoituksen joko hätäkeskukseen tai virka-aikana Ylä-Savon soten alueella lastensuojelun päivystyspuhelimeen 040 543 4935.

Uutista päivitetty kello 8:11 tutkinnanjohtajalta saaduilla tiedoilla

Korjattu 8.12.: Poliisin vinkkisähköpostin osoite oli alkuperäisessä jutussa väärin.