Näin lumipyry pyyhkäisee Suomen yli – Meteorologi: Lunta tulee lännessä jo vaakasuoraan

Iltapäivällä sateita saadaan Lappeenrannasta Ouluun ulottuvan alueen länsipuolella. Illalla sataa enimmäksen idässä ja pohjoisessa.

sää
Sääennusteanimaatio 23.-24.11.2017
Sääennusteanimaatio 23.-24.11.2017

Lumipyryalue on saavuttanut aamulla maan länsiosan. Ylen meteorologin Toni Hellisen mukaan lunta pyrytti aamuseitsemältä Hanko-Hämeenlinna-Vaasa akselin länsipuolella.

Saderintama etenee päivän mittaan niin, että iltapäivällä sateita saadaan Lappeenrannasta Ouluun ulottuvan alueen länsipuolella ja illalla sateet painottuvat Länsi-Lappiin ja maan itäosiin. Sateita saadaan pohjoisessa vielä huomenna perjantaina.

Lumisateen lisäksi tuuli on paikoittain voimakasta. Ilmatieteen laitos on antanut varoituksen (siirryt toiseen palveluun) voimakkaasta tuulesta Satakunnassa, Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla. Tuuli voi yltyä puuskissa 20 metriin sekunnissa. Myös merialueille on annettu varoitus myrskylukemiin yltävästä tuulesta.

Huonosta tai erittäin huonosta ajokelistä varoitetaan lähes koko maassa.

– Lännessä lunta sataa paikoin vaakasuoraan, kuvailee Hellinen aamun säätä.

Liikenneviraston tieliikennekeskuksen mukaan lumipyry ei ole vielä aiheuttanut ongelmia aamun liikenteelle maanteillä.

Meri-Lappiin lunta yli 20 senttiä

Etelässä lunta saadaan ennusteiden perusteella noin viisi senttiä, Pohjanmaalle, Pohjois-Savoon ja Kainuuseen enimmillään 10-15 senttiä ja Meri-Lapissa lunta voi sataa yli 25 senttiä.

Lumi ei todennäköisesti ole ainakaan maan eteläosassa maassa pitkään. Lämpötila on huomenna perjantaina Lappia lukuun ottamatta plussan puolella. Etelässä lämpötila voi nousta jopa kahdeksaan asteeseen.

– Lumet saavat kyllä kyytiä, sanoo Hellinen.

Lue myös:

Mittari kävi taas alempana: talvin kylmin luku on nyt -28,3 Utsjoelta