Atlantilla havaittiin erikoinen ääni pian argentiinalaisen sukellusveneen kadottua – ehkä räjähdys?

Voimakas ääni kuului kymmenien kilometrien päästä paikasta, josta sukellusvene otti viimeistä kertaa yhteyttä maihin.

Ulkomaat
Enrique Balbi mikrofonien ja toimittajien keskellä.
Argentiinan laivaston tiedottaja Enrique Balbi kertoi uusimpia tietoja kadonneesta sukellusveneestä tiistaina.David Fernandez / EPA

Eteläisellä Atlantilla havaittiin voimakas merenalainen ääni vain tunteja sen jälkeen, kun kadonnut argentiinalainen sukellusvene oli ollut viimeistä kertaa yhteydessä maihin viime viikon keskiviikkona.

Havainnosta kertoi Argentiinan laivasto, joka oli saanut siitä tiedon Yhdysvalloilta. Ääni oli havaittu joitain kymmeniä kilometrejä paikasta, jossa sukellusveneen tiedetään olleen yhteydenoton aikaan.

Uutistoimisto AFP:n haastattelema entinen sukellusvenekapteeni epäili, että voimakas ääni voisi olla räjähdyksen aiheuttama. Argentiinan laivasto ei ottanut kantaa äänen lähteeseen.

– Se oli hydroakustinen poikkeama eli ääni, joka on tarkistettava ja vahvistettava, laivaston tiedottaja Enrique Balbi sanoi.

Karttakuva kadonneesta sukellusveneestä, jossa tulee ilmi etsintäalue sekä äänihavainnon alue
Yle Uutisgrafiikka

Etsinnät Argentinan laivaston ARA San Juan -sukellusveneen löytämiseksi jatkuvat yhä. Aluksella oli kadotessaan 44 miehistön jäsentä.

Argentiinan laivaston mukaan etsinnät ovat kriittisessä vaiheessa. Jos sukellusvene on ollut upoksissa katoamisestaan lähtien, siltä alkaa loppua happi.

Lue myös:

Onko kadonneessa sukellusveneessä enää ketään hengissä? Argentiinalaisaluksesta uhkaa loppua happi

Lähteet: AFP, AP, Reuters