Lotta Svärd -patsas Forssaan: "Patsashanke on jo pitkällä"

Forssa saa oman Lotta Svärd -patsaan. Patsaalla halutaan kunnioittaa sota-ajan sukupolvia ja erityisesti lottia sekä muita kotirintamalla ja rintamalla palvelleita naisia.

Lotta Svärd
Lotta Svärd -tunnus
Ville Välimäki / Yle

Lounais-Hämeen Lottaperinneyhdistys ja Lions Club Kuha haluavat Lotta Svärd -patsaan Forssaan. Yhdistykset ovat käynnistäneet hankkeen, johon on kutsuttu mukaan muita paikallisia yrityksiä ja yhteisöjä. Hankkeella on Suomi 100 -status.

– Olemme saaneet mukaan jo joitakin paikallisia yrityksiä ja myös Forssan kaupungin, kertoo Lounais-Hämeen Lottaperinneyhdistyksen puheenjohtaja Lotta Saarenmaa.

Valtakunnallisesti katsottuna lounaishämäläisten hanke on merkittävä, sillä Lotta-aiheisia patsaita on Suomessa ainakin Lappeenrannassa, Tuusulan Lottamuseossa, Turussa ja Vaasassa.

Lotta Svärd -patsaalle on jo sovittu paikka Forssan keskustasta.

– Forssan kaupunginjohtajan Jari Kesäniemen kanssa olemme katsoneet patsaalle sopivan paikan Forssan torin laidasta, viheralueelta.

Kolme vaihtoehtoa

Lounaishämäläisten patsasasia etenee vauhdilla. Lounais-Hämeen Lottaperinneyhdistyksen puheenjohtajan Lotta Saarenmaan mukaan patsaantekijäksi on ehdolla kolme taiteilijaa.

– Joulukuun 17. päivä on deadline eli silloin valitsemme millainen patsas Forssaan tehdään. Tavoitteena on, että teemme patsastilauksen jo ennen joulua.

Patsashankkeen tiimoilta järjestetään itsenäisyyspäivän viikolla lipaskeräys, jotta mahdollisimman moni voi osallistua projektiin. Keräys järjestetään Lotta Saarenmaan mukaan Forssan seudun kunnissa.

– Tarkoituksena on antaa ihmisille mahdollisuus osallistua Lottapatsaan hankintaa. Kun sitten katsoo valmista patsasta, niin voi ajatella, että minäkin olen osallistunut sen hankintaan.

Yhdistys myy myös Lotta Svärd -aiheista teosta, jonka tuotto käytetään hankkeeseen, kertoo Seutu-Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Patsasta varten oma lottayhdistys

Rahankeräyslupa on Lions Club Kuhan nimissä. Palveluun ja hyväntekeväisyyteen erikoistunut klubi sai keräysluvan jo vuonna 2016. Itse patsashanketta varten tarvittiin kuitenkin oma lottaperinneyhdistys.

– Lounais-Hämeen Lottaperinneyhdistys perustettiin tammikuussa 2017 ja nyt patsashanke on jo pitkällä, kertoo Lotta Saarenmaa.

Ripeää toimintaa kuvaa hyvin se, että patsashankkeessa mukana olevat ovat jo aloittaneet patsaan paljastusjuhlan suunnittelun. Vieraslistakin on jo tekeillä.

– Siitä tulee iso ja hieno tilaisuus, lupaa Lotta Saarenmaa.

Patsaalla halutaan kunnioittaa sota-ajan sukupolvia ja erityisesti lottia sekä muita kotirintamalla että rintamalla palvelleita naisia, jotka jäävät sotahistoriassa usein vaille huomiota.

Korjattu otsikkoa 24.11.2017 klo 14:14. Poistettu "Suomen neljäs" otsikon alusta. Lisäksi muutettu kohta "Lotta-aiheisia patsaita on Suomessa ainoastaan kolme" muotoon "Lotta-aiheisia patsaita on Suomessa ainakin" ja lisätty paikkakuntien joukkoon Vaasa.