Hyppää sisältöön

Lapsiasiavaltuutettu pitää valtiota vastuuttomana: Kyse on lasten rakenteellisesta heitteillejätöstä

Tuomas Kurttila sanoo, että ensi vuoden budjetin noin tuhannella sivulla ei oteta riittävästi huomioon lastensuojelun tarpeita.

Ylen aamu-tv: Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila
Ylen aamu-tv: Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila arvosteli torstaina aamu-tv:ssä voimakkaasti hallitusta suojelun tarpeessa olevien lasten hylkäämisestä. Talousarviossa ei ole hänen mielestään otettu lastensuojelun tarpeita riittävästi huomioon.

Yli tuhat sosiaalialan työntekijää ja opiskelijaa vetosi vastikään poliitikoihin lasten oikeuksien puolesta. Vantaan lastensuojelun työntekijät puhuivat Helsingin Sanomien haastattelussa kaaoksesta (siirryt toiseen palveluun).

– Nyt mainittiin Vantaa. Eilen olin Kuopiossa, voidaan mainita myös Kuopio. Tänään olen myöhemmin Oulussa, voidaan mainita myös Oulu. Kaupunkeja ja kuntia on monia. Nyt kysymys on valtion vastuusta ja siitä, kuinka valtio lastensuojelusta huolehtii, Kurttila sanoi.

"Talousarviossa ei mainita sijaishuolto-sanaa"

Hänen mukaansa lastensuojelun ruuhkautuminen on ollut arkea jo pitkään ja pitää puhua rakenteellisesta heitteillejätöstä.

– Kun katsomme valtion ensi vuoden talousarviota, kaikkea sitä noin tuhatta sivua, niin sijaishuolto ja lastensuojelu eivät ole siellä mainittuina niin kuin pitäisi olla. On pieniä viitteitä, mutta sijaishuolto-sanaakaan ei löydy. Valtio ei kanna vastuutaan.

Hänen mielestään ensiksi pitäisi tehdä selonteko lastensuojelun tilasta ja ryhtyä sitten konkreettisiin toimiin.

– Meillä on hyvin paljon byrokratiaa. Tarvittaisiin arkista perhetyötä ilman sen kummempaa paperia tai byrokratiaa taustalla. Suomi ei nyt toimi viisaasti, Kurttila painotti.

"Tehdään täysin ristiriitaista politiikkaa"

Kurttilan mielestä kyse on koko valtion lapsipolitiikasta. Esimerkiksi alkoholilainsäädäntöä viedään suuntaan, joka hänen mukaansa lisää lastensuojelun kustannuksia.

– Alkoholin saatavuutta lisätään, myyntipistietiä lisätään, alkoholiprosenttia halutaan korottaa. Tehdään täysin ristiriitaista politiikkaa, joka rampauttaa perheitä ja lapsia, jotka ovat suurimmassa hädässä.

.
.