Turun parkkimittarien tyhjentäjille kuittaillaan työssä – "Kysytään, otatteko sieltä vähän kahvirahaa"

Kaupungin parkkimittareihin kohdistuva kavallusepäily on nostanut kaupunkilaisten tunteet pintaan. Se ilmenee ivallisinakin huuteluina.

kavallus
Lippuautomaatti
Turun kaupungin pysäköintiautomaateista varastettiin satoja tuhansia euroja parinkymmenen vuoden aikana.Viivi Sihvonen / Yle

Turun kaupungin pysäköintimittareita tyhjentää nyt kaksi henkilöä, entisen neljän sijaan. Poliisi nappasi loka-marraskuun vaihteessa puolet työntekijöistä kiinni epäiltynä kaupungin parkkirahojen kavalluksesta.

Työ on jatkunut julkisuushässäkän keskellä. Kiinteistöliikelaitoksen automaateista huolehtivan yksikön päällikkö Esa Mettälä sanoo, että pienessä työyhteisössä on ollut hyvin stressaavaa. Parkkimittareiden tyhjennyksiä ja huoltoja hoitavat henkilöt ovat joutuneet työssään kokemaan myös kaupunkilaisten ivan.

– Kysytään, otatteko sieltä vähän kahvirahaa. Ikävältä se heistä tuntuu, kertoo Mettälä.

Hän sanoo, että työntekijät jopa pelkäävät tehdä työtään.

– Heistä tuntuu, että heitä epäillään ja tarkkaillaan, vaikka he tekevät työn juuri niin kuin kuuluu. Toisaalta sellainen oli odotettavissa, mutta onhan se raskasta.

Työ jatkunut kuin ennenkin

Parkkimittareiden tyhjennyksiä on Turussa jatkettu pääosin kuten ennenkin. Työvoimapula heijastuu lähinnä huoltotöihin, jotka voivat viivästyä.

Tässä pitäisi voida luottaa, että ihminen tekee työnsä kuten pitää.

Esa Mettälä

Esa Mettälän mukaan joitain tarkennuksia on tehty toimintatapoihin, mutta suuriin muutoksiin ei ole ollut tarvetta.

– Perusprosessissa, eli siinä miten rahaa automaateista otetaan, ei ollutkaan mitään, mitä voisi korjata. Kun joku on prosessissa tehnyt väärin, se ei ole normaalia toimintaa. Toki käytännössä työntekoa nyt valvotaan vähän useammin, Mettälä sanoo.

Huoltohommat osaava, luotettava henkilö hakusessa

Kaksi henkilöä tekee nyt neljän työt. Mettälän mukaan on pikaisesti selvitettävä, miten työvoimavajetta saadaan paikattua.

– Lomia ei nyt työssä oleville voi antaa. Joko pitää saada joku koulutettua työhön tai sitten mietitään, onko mahdollista ostaa palveluja esimerkiksi rahankuljetusammattilaisilta. Tähän kuluu kuitenkin joka tapauksessa viikkoja, Mettälä sanoo.

Perusprosessissa, eli siinä miten rahaa automaateista otetaan, ei ollutkaan mitään, mitä voisi korjata.

Esa Mettälä

Tavoitteena on hänen mukaansa saada aikaan prosessista entistä luotettavampi.

Kavallusepäiltyinä olevat henkilöt työskentelivät vuosia parkkimittareiden tyhjentäjinä ja huoltajina. Viitisen vuotta automaateista huolehtivan yksikön päällikkönä toiminut Esa Mettälä sanoo yllättyneensä, kun kuuli kavallusepäilystä poliisilta. Luottamus omiin alaisiin oli vahva.

– Kun on rahasta kyse, luotettavuus on toiminnassa tietenkin ensiarvoisen tärkeää. Pitäisi voida luottaa, että ihminen tekee työnsä kuten pitääkin.

Luotettavuuden arviointia täytynee Turussa nyt pohtia tarkemmin.

– Millä tavalla sitä sitten mitataan, onko ihminen luotettava vai ei... Se on tietenkin päällimmäisenä mietittävä tässä hommassa, Mettälä sanoo.

Työrauhaa toivotaan

Turun kiinteistöliikelaitoksen automaateista huolehtivan yksikön päällikkö Esa Mettälä sanoo, että kavallusepäily on iso kolaus pienelle työyhteisölle.

– Työasiat eivät nyt jää kenelläkään töihin, vaan ne tulevat illalla kotiin mukaan. Asia pohdituttaa ja mietityttää kaikkia. Miten näin on voinut käydä?

Vaikka houkutus on kenties suuri kuittailla työntekijöille, niin muistuttaisin, että he eivät ole osallisia eikä heitä epäillä mistään.

Esa Mettälä

Mettälä sanoo, että vaikutusta on ollut myös yöunien määrään.

– Kyllä työasioita tulee mietittyä silloinkin, kun pitäisi tulla uni.

Ennen kaikkea hän toivoo kahdelle mittareita tyhjentävälle henkilölle työrauhaa.

– Vaikka houkutus on kenties suuri kuittailla työntekijöille, niin muistuttaisin, että he eivät ole osallisia eikä heitä epäillä mistään. He tekevät nyt perustyötään suuren paineen alla, Mettälä sanoo.