Englanninkielinen ekaluokka ja päiväkoti on jo – seuraavaksi Kotkaan aiotaan perustaa kaksikielinen eskariryhmä

Kaksikielisen opetuksen halutaan jatkuvan sujuvasti päiväkodista peruskouluun.

kaksikielisyys
Respect-teksti kirjoitettuna graffitina Haukkavuoren koulun naulakoiden alle seinään Kotkassa.
Miina Sillanpää / Yle

Kotka aikoo perustaa kaksikielisen esiopetusryhmän Haukkavuoren kouluun.

Suomeksi ja englanniksi annettavalle esiopetukselle on selkeä tarve, sillä Kotkassa on jo englanninkielinen päiväkoti, ja englanniksi sekä suomeksi opiskeleva ekaluokka.

Kaupungissa on ajateltu, että ulkomaalaisten osaajien rekrytointi seudulle helpottuu, kun perheet voivat laittaa lapsensa englanninkielisen opetukseen.

Kaksikielinen perusopetus alkoi ensimmäiseltä luokalta Haukkavuoren koulussa tämän vuoden elokuussa. Suomea ja englannin kieltä yhdistävässä opetuksessa aloitti 36 oppilasta. Luokkia muodostettiin kaksi. Suurimmalla osalla luokkien oppilaista äidinkieli on suomi.

Englanninkielistä yksityistä päiväkotia ylläpitää Suomi-Amerikka yhdistys. Päiväkodilla ei kuitenkaan ole ollut esiopetuslupaa Opetushallitukselta. Kotkan kaupungilla on päiväkodin kanssa palvelusetelisopimus.

Päiväkodin ja perusopetuksen väliin halutaan esiopetusta, jotta kaksikielinen oppitie Kotkassa olisi saumaton. Tavoitteena on, että kyseisen esikouluryhmän lapset jatkavat kaksikieliselle ekaluokalle.

Vähintään kolmetoista lasta

Esiopetusryhmässä vähintään neljännes opetuksesta olisi englanninkielellä. Englanninkielentaito ei kuitenkaan ole edellytys ryhmään hakeville lapsille.

Esiopetus alkaa syksyllä 2018, jos ryhmään hakee vähintään kolmetoista lasta. Ryhmään voi hakea oppilaita koko kaupungin alueelta. Esioppilaan kuljetuksista huoltaja huolehtii itse.

Kotkan hyvinvointilautakunta päättää opetuksen käynnistämisestä ensi tiistaina.