Näyttelijöiden jäätävät olosuhteet Kajaanissa: lattian rajassa on pakkasta ja peruskallio pilkistää esiin

Suomessa on teatteritaloja, jotka kaipaisivat peruskorjausta. Tällaisia ovat esimerkiksi Kajaanin kaupunginteatterin teatteritalo, jossa on puutteelliset olosuhteet työskennellä.

teatteritaide
Kajaanin kaupunginteatterin alakerrassa oleva varasto.
Osa Kajaanin kaupunginteatterin varastotiloista ovat niin matalia, ettei aikuinen mahdu seisomaan suorassa. Lisäksi suoraan lattian alla on savimaa.Laura Tolonen / Yle

Lattia, jonka lämpötila on –10 astetta. Palkki, jonka toinen pää on lahonnut. Varastotila, jossa ei mahdu seisomaan suorassa. Lattia, josta pilkistää esiin osa peruskalliota.

Vikoja löytyy, kun kiertää Kajaanin kaupunginteatterin rakennuksessa. Sekä siellä että teatterin toisen rakennuksen Sissilinnan tiloissa on sisäilmaongelmia sekä puutteelliset sosiaali- ja työskentelytilat

– Teatteritalon kellarikerroksessa on jo vuosina 2010–2011 mitattu suihku- ja sosiaalitilojen lattian rajassa talvella jopa seitsemän astetta pakkasta. Eli lattia jäätyy sisällä, ja siihen vielä vetoisuus päälle, toteaa teatterinjohtaja Helka-Maria Kinnunen.

Kajaanin kaupunginteatterin portaikon alapäässä oleva lattia.
Tämän lattian rajasta on mitattu –10 asteen lämpötila. Kellarikerroksessa sijaitseva paikan oikeanpuoleisen seinän takaa löytyy maaperä.Laura Tolonen / Yle

Teatteritalo on yli 110 vuotta vanha suojeltu rakennus (siirryt toiseen palveluun) (Kajaanin kaupunginteatteri), jota ei ole koskaan suunniteltu teatterin käyttöön. Se on vain remontoitu väliaikaiseksi teatterin tarpeita vastaaviksi, ja monet sen rakenteista ovat alkuperäisessä kunnossa.

– Teatteritalo ja Sissilinna ovat molemmat täydellisen peruskorjauksen tarpeessa. Jos niitä tiloja remontoidaan, ne pitää purkaa ulkoseiniä myöten. Vanhoissa suojelluissa rakennuksissa on paljon kaikenlaista, joka vaikuttaa sisäilman laatuun ja työturvallisuuteen, Kinnunen mainitsee.

– Teatteri ei ole enää turvallinen ja hyvä työpaikka, eikä se vastaa nykyaikaisen teatterin tekemisen tarpeita. Suojellun rakennuksen tilan ahtaus vaikuttaa esimerkiksi siihen, että teatterin tekemisen edellytykset Kajaanissa ovat aika surkeat, Kinnunen jatkaa.

Kajaanin kaupunginteatterin varastosta löytyvä laho palkki.
Varastotilasta löytyvä palkki, jonka toinen pää on täysin lahonnut.Laura Tolonen / Yle

Teatteritalon ongelmien suhteen on tehty pitkään yhteistyötä Kajaanin kaupungin teknisen puolen kanssa.

– Siellä otettu käyttöön kellari- ja ullakkotiloja. Ongelmat liittyvät näihin tiloihin ja niiden käyttöönottoon. On paikkoja, joista löytyy ihan lahovaurioitakin, sanoo Kajaanin kaupungin toimitilapäällikkö Markku Haverinen.

Haverinen on yksi jäsen kaupungin perustamassa työryhmässä (siirryt toiseen palveluun) (Kajaanin kaupunki), jossa tekninen puoli, päättäjät ja virkamiehet ovat miettineet eri vaihtoehtoja. Kuntoselvitykset valmistuivat viime keväänä (siirryt toiseen palveluun) (Kainuun Sanomat). Huhtikuun loppuun mennessä selvitetään, mitä teatterille tehdään: vaihtoehtoja ovat muun muassa peruskorjaus ja kokonaan uusi teatteritalo.

Kajaanin kaupunginteatterin lattiasta näkyvä peruskallion osa.
Peruskallio pilkistää esiin lattiasta.Laura Tolonen / Yle

Kajaanin kaupunginteatterin rakennukset eivät ole poikkeuksia Suomessa. Suomen Teatterit ry:n mukaan kipeästi korjauksen tarpeessa ovat Kansallisteatterin pieni puoli, Aleksanterin teatteri ja Mikkelin teatteri (siirryt toiseen palveluun) (Länsi-Savo). Lisäksi Kajaanin tavoin uusia tiloja haluavat ja tarvitsevat Riihimäen Teatteri, Espoon kaupunginteatteri sekä vantaalainen Tanssiteatteri Raatikko (siirryt toiseen palveluun) (Vantaan Sanomat).

– Käsitykseni mukaan maamme teatteritalot ovat hyvin erilaisissa kunnoissa. Mitään sisäilmaongelmia tai homekatastrofia yleisesti en tunnista, mutta toki tätäkin ongelmaa muutamissa paikoissa on. Mutta teatteritalojen tilanne ei ole mitään verrattuna esimerkiksi suomalaisten koulurakennusten tilaan, sanoo Suomen Teatterit ry järjestöasiantuntija Hanna-Reetta Schreck.

Ei koskaan omaa teatteritaloa

Teatterijohtaja Helka-Maria Kinnusen mukaan tilan tarve on iso. Näyttämötoiminta tarvitsee sivu- ja takatilat sekä tilaa ylöspäin. Näyttämön puolelle ei pystytä tekemään mitään uudistuksia, eikä käyttämään nykyaikaista tekniikkaa tehokkaasti. Lisäksi teatteritalolla ei pystytä tarjoamaan nykyaikaista työturvallisuutta.

– Jäämme Kuopiosta ja Oulusta jälkeen näyttävän tarjonnan suhteen, vaikka kilpailemme eri sarjoissa. Jos meiltä odotetaan näyttäviä visualisointeja, rajat tulevat noissa tiloissa vastaan, vaikka meillä on huippuporukka, sanoo Kinnunen.

Kajaanin kaupunginteatterin lavan takana oleva varasto.
Näyttämön lavan takana on varastotila.Laura Tolonen / Yle

Kajaani onkin Kinnusen mukaan erikoinen kulttuurikaupunki siinä, ettei sinne ole koskaan rakennettu teatterille omaa rakennusta. Sen puute näkyy myös siinä, että teatterin toiminnot on hajautettu ympäri kaupunkia.

– Toimistot ovat Kaukametsässä, lavastamo Petäisenniskassa ja kalustevarasto toisaalla. Suhutaan siis paikasta toiseen ja kuljetaan tavaraa edes takaisin, kertoo Kinnunen.

Vaihtoehtojen hintalaput

Teatterin toiminnan kannalta teatterinjohtajan mielestä paras vaihtoehto on kaupungintalon tontille uuden rakennuksen rakentaminen. Silloin vanhoja tiloja voitaisiin vielä hyödyntää.

– Tahtotila kaupungilla näyttää olevan hyvä. Mutta kun tilanne on tämä, edullisia vaihtoehtoja ei ole. Tämän hetkisten tilojen korjaaminen on tosi kallista. Tässä mietitään, että mitä nykyajan teatterin tekeminen on myös tiloiltaan. Se voi tarkoittaa kompaktimpaa tilantarvetta, Helka-Maria Kinnunen toteaa.

Kajaanin kaupunginteatteri.
Kajaanin kaupunginteatterin rakennus on yli 110 vuotta vanha.Laura Tolonen / Yle

Kaupunginteatterin toimitilahankkeen tarveselvityksessä on arvioitu, paljonko eri vaihtoehdot tulisivat maksamaan. Uudisrakennuksen hinnaksi tulisi lähes 26 miljoonaa euroa, puolestaan teatteritalon ja Sissilinnan sekä kokonaan uuden lisärakennuksen hinnaksi yli 29 miljoonaa euroa. Pelkät teatterintalon ja Sissilinnan peruskorjaukset maksaisivat hieman yli 5 miljoonaa euroa.

Suomen Teatterit ry on listannut viime vuosina peruskorjatut tilat: niitä ovat Kuopion kaupunginteatteri, Rovaniemen Teatteri, Svenska Teatern (siirryt toiseen palveluun) (Helsingin Sanomat), Turun kaupunginteatteri, Helsingin kaupunginteatteri ja Porin Teatteri (siirryt toiseen palveluun) (Länsi-Suomi). Kokonaan uudet tilat ovat saaneet Lappeenrannan kaupunginteatteri (siirryt toiseen palveluun) (Lappeenrannan Uutiset) sekä Teatteri Imatra.

Päivitetty 26.11. klo 13: Lisätty otsikkoon tieto paikkakunnasta.