Lounaskattaus Lounais-Suomesta: Vain harva kunta saa puhtaat paperit huumetilastoissa, ivallista huutelua parkkimittarien tyhjentäjille

Kokosimme torstain uutisaiheet Lounais-Suomesta.

Lounais-Suomi
Huumeruisku pöydällä.
Huumeidenkäyttö on lisääntynyt Suomessa.Jarkko Riikonen / Yle

SATAKUNTA, VARSINAIS-SUOMI, AHVENANMAA: Huumeidenkäyttö on lisääntynyt

Huumeiden käyttö lisääntyy koko ajan. Ylen selvityksessä poliisin asiantuntijat ovat yksimielisiä siitä, että huumeiden käyttö yleistyy entisestään.

Keskusrikospoliisin rikosteknisessä laboratoriossa menee ennätyksellinen 16 000 näytteen raja rikki tänä vuonna. Suurista kaupungeista Porissa on kirjattu lokakuun loppuun mennessä noin 450 huumerikosta ja Turussa 982.

Maassa on vain 35 pikkukuntaa, joissa tämän vuoden puolella ei poliisille ole tullut ilmi yhtään huumausainerikosta.

Satakunnassa tällaisia kuntia ovat Honkajoki, Siikainen ja Jämijärvi. Varsinais-Suomessa puhtain paperein selvisivät Kustavi ja Taivassalo. Ahvananmaalla oli rauhallisempaa. Siellä ilman merkintää selvisivät Brandö, Föglö, Kumlinge, Lemland, Lumparland, Sottunga, Sund ja Vårdö.

– Lue lisää

TURKU: Pysäköintimittareiden tyhjentäjille huudellaan

Turun kaupungin pysäköintimittareita tyhjentää nyt kaksi henkilöä, entisen neljän sijaan.

Poliisi nappasi loka-marraskuun vaihteessa puolet työntekijöistä kiinni epäiltynä kaupungin parkkirahojen kavalluksesta. Työ on jatkunut julkisuushässäkän keskellä.

Kiinteistöliikelaitoksen automaateista huolehtivan yksikön päällikkö Esa Mettälä sanoo, että pienessä työyhteisössä on ollut hyvin stressaavaa.

Parkkimittareiden tyhjennyksiä ja huoltoja hoitavat henkilöt ovat joutuneet työssään kokemaan myös kaupunkilaisten ivan.

– Kysytään, että otatteko sieltä vähän kahvirahaa. Ikävältä se heistä tuntuu, kertoo Mettälä.

– Lue lisää

PARAINEN JA PYHÄMAA: Aurajokeen halutaan lisää siikoja

Aurajoen omaa siikakantaa halutaan lisätä. Airisto-Velkuan kalastusalue pyytää parhaillaan poikkeusluvalla Aurajokeen nousevia vaellussiikojen emokaloja.

Inarin siikaa
Anja Kaarret / Yle

Kalastus tapahtuu Halistenkosken alapuolella Aurajoen poikki menevällä verkolla. Tarkoituksena on kasvattaa mädistä poikasia Paraisten kalakoulussa ja Pyhämaan hautomoissa. Poikasten toivotaan nousevan myöhemmin kudulle Aurajokeen.

PORI: Puukerrostalo rakennetaan säältä suojassa

Porissa kiinnitetään erityistä huomiota kosteudenhallintaan kuudennen osan uuden puukerrostalon rakentamisessa. Talon elementit pystytetään säältä suojassa. Sääsuojaus maksaa noin 150 000 euroa.

Rakentamisen aikaista kosteutta seurataan ensimmäistä kertaa Suomessa puuelementteihin asennettavien antureiden kanssa.

havainnekuva puukerrostalosta
Svenska Kulturfonden i Björneborg / Arkkitehdit Rudanko-Kankkunen

Kolmikerroksisen puukerrostalon rakennuttaa Svenska Kulturfonden i Björneborg. Taloon tulee senioriasuntoja.

Viime aikoina on puhuttu paljon puukerrostalorakentamisen kosteudenhallinnasta. Esimerkiksi Helsingissä Jätkäsaaren uusissa puukerrostaloissa on havaittu homeongelmaa.

SALO: Taloustilanne luultua parempi

Salon kaupungin taloustilanne on hiljalleen pääsemässä jaloilleen. Kaupunginjohtaja Lauri Innan mukaan tilanne on mielikuvaansa parempi.

Esimerkiksi työttömien määrä on vähentynyt yli puolella Nokian matkapuhelintehtaan aiheuttaman romahduksen jälkeen. Työttömiä on Salossa nyt noin 3 000 henkeä.

Kaupunki yrittää haalia uusia asukkaita tonttikampanjalla, jossa omakotitontin saa sadalla eurolla.

PORI: Ravintolan edessä ampunut vangittiin

Porissa sunnuntaina ravintolan edessä ammuskellut mies on vangittu. Vuonna 1979 syntynyttä miestä epäillään tapon yrityksestä.

Miehen epäillään ampuneen toista miestä sunnuntain vastaisena yönä ravintolassa syntyneen riidan jälkeen. Vuonna 1982 syntynyt uhri joutui sairaalahoitoon vakavien vammojen takia, mutta häntä on pystytty kuulemaan.

Poliisi kertoo jatkavansa tapauksen tutkintaa.

– Lue lisää