Isyysvapaalle voi tulla yllättävä hintalappu, jos lapsi on yksityisessä päivähoidossa

Yksityiset päivähoitopaikat saattavat periä osan päivähoitomaksusta siltä aikaa, kun isä on isyysvapaalla hoitamassa lasta. Osa kunnista jättää tämän maksun perheiden itsensä kustannettavaksi.

isyysloma
Vauvan käsi aikuisen kädessä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Isyysvapaa voi tulla yllätyksenä kalliiksi, jos perhe haluaa säilyttää lapsen päivähoitopaikan ja lapsi on yksityisessä päivähoidossa.

Esimerkiksi Oulu ei maksa isyysvapaan ajalta palveluseteliä, joka korvaisi varausmaksun, jollaista osa yksityisistä päivähoitopaikoista perii. Sen suuruus voi olla esimerkiksi puolet normaalista päivähoitomaksusta, ja maksu pitää isyysloman ajalta maksaa kokonaan itse.

Ongelma tuli vastaan esimerkiksi oululaisperheelle, joka otti yhteyttä Yle Oulun toimitukseen. Perhe kertoi kauhistuneensa, kun isyysvapaan pitäminen tuli ajankohtaiseksi. Perhe perui isyysvapaasuunnitelmat liian kalliina.

Päivähoitoyrittäjän tulot katkolla

Kuntaliiton erityisasiantuntija Jarkko Lahtinen muistuttaa, että ilman kunnalta saatavaa maksua tai perheeltä laskutettavaa varausmaksua päivähoitoyrittäjä jää vaille tuloja isyysvapaan ajalta.

– Useimmat kunnat eivät varmaankaan maksa (palveluseteliä). Siinähän maksettaisiin tyhjästä päivähoitopaikasta yksityiselle samalla, kun lasten päivähoitopaikoista yleisesti on pulaa, Jarkko Lahtinen muotoilee.

Meillä Tampereella kannustetaan isiä viettämään aikaa lapsen kanssa.

Elli Rasimus

Useimmat kunnat näyttävät jättäneen asian perheiden ja yksityisen palveluntuottajan välillä sovittavaksi.

Oulussakin jotkut palveluntuottajat suostuvat tulojensa pienentymiseen isyysvapaan vuoksi. Esimerkiksi Suomen suurin yksityinen päiväkotiyritys Touhula Varhaiskasvatus Oy ei Oulussa laskuta perheeltä isyysvapaan aikana tyhjäksi jäävästä hoitopaikasta.

Kunnallisessa päivähoidossa varausmaksua ei saa periä.

Kunta voi myös tukea isyyslomia

Isyysvapaasäädösten mukaan kunta ei ole velvollinen korvaamaan yksityisen hoitopaikan säilyttämisestä perittäviä maksuja.

Kunnat voivat kuitenkin halutessaan jatkaa kulujen korvaamista myös isyysvapaan aikana. Esimerkiksi Turku, Raisio ja Lieto jatkavat yksityisen päivähoidon palvelusetelien maksamista isyysvapaalla.

Tällainen loukku tai ansa on todella valitettava.

Satu Haapanen

Myös Tampere ja seitsemän ympäryskuntaa maksavat palveluntuottajalle päivähoidon palvelusetelin isyysloman ajalta, kertoo asiakaspalvelupäällikkö Elli Rasimus Tampereen kaupungilta.

– Tämä on selvästi ilmaistu seudullisessa sääntökirjassa. Meillä Tampereella kannustetaan isiä viettämään aikaa lapsen kanssa, Elli Rasimus korostaa.

Oulussa on suhteellisen runsaasti yksityisiä varhaiskasvatuspaikkoja. Yksityisten osuus on lähes 40 prosenttia, kun koko Suomessa osuus on noin 15 prosenttia. Palvelusetelipäivähoidon markkinoiden myös odotetaan kasvavan koko maassa.

Oulu aikoo keskustella ongelmasta

Oulun kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Ulla Rissasen mukaan isyysvapaan aikaisiin päivähoitomaksuihin liittyvä ongelma on tiedostettu Oulussa, mutta päätöksiä palvelusetelin jatkumisesta isyysvapaan ajalta ei ole tehty.

Vanhempien pitäisi Rissasen mukaan ottaa kyseinen maksuvelvollisuus huomioon yksityistä hoitopaikkaa vastaanottaessaan.

– Ratkaisu pohjautuu isyysvapaasäädöksiin, Ulla Rissanen alleviivaa.

Isyyslomalaisten maksuansa otetaan esille lautakunnassa, lupaa Satu Haapanen.
Satu Haapasen mukaan Oulu ei ole korvannut yksityisen hoidon tuottajalle lapsen poissaoloja.Paulus Markkula / Yle

Oulun kaupungin tulo- ja menoarvioehdotus ei sisällä ensi vuodellekaan määrärahoja yksityisille korvattavista isyysvapaajaksoista. Toisin kuin monet suuret kaupungit, Oulu on säästösyistä myös rajoittanut varhaiskasvatuksen niin sanottua subjektiivista päivähoito-oikeutta 20 tuntiin, kun toinen vanhemmista on esimerkiksi työtön.

Sivistys- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Satu Haapanen (vihr.), lupaa, että asiasta aloitetaan keskustelu ja yksityisen päivähoidon sopimuskäytäntöjen yhdenvertaisuus kartoitetaan.

– Tällainen loukku tai ansa on todella valitettava, perheet ja lapset joutuvat eriarvoiseen asemaan. Tähän mennessä Oulu ei ole korvannut yksityisen hoidon tuottajalle näitä lapsen poissaoloja. Voin luvata, että keskustelemme asiasta, Satu Haapanen sanoo.

Isyysvapaalla hyvä tarkoitus

THL:n syyskuussa julkaiseman tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan isyysvapaiden pidentäminen edistäisi sukupuolten tasa-arvoa. Viidennes isistä ei pidä päivääkään isyyslomaa. Isyysvapaita voi nykyisin pitää kahdessa jaksossa, osin äitiysloman aikana ja osin äitiys- tai vanhempainrahakauden jälkeen.

Ratkaisu pohjautuu isyysvapaasäädöksiin.

Ulla Rissanen

Lapsi voi olla päivähoidossa ennen isyysvapaan käyttämistä. Isyysloman aikana lapsi ei kuitenkaan voi käydä päivähoidossa, mutta perheen muut lapset voivat olla päivähoidossa tavanomaiseen tapaan.