1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Roy Moore

Alabamalaiset eivät poliitikon ahdisteluepäilyistä hätkähdä: "Meitä eivät muut käske!"

Yhdysvaltain senaattiin pyrkivä Roy Moore on joutunut maailmanlaajuisen kohun keskelle - ja saattaa silti voittaa vaalin.

Herbert Murraylla on pieni makkaratehdas Boothin kylässä Alabamassa. Hän kertoo valmistavansa viikossa noin 200 kiloa makkaroita. Kuva: Mika Hentunen / Yle

BOOTH/MONTGOMERY Herbert Murray kokeilee telineessä roikkuvia makkaroita.

– Niiden on kypsyttävä rauhassa kolme päivää, hän kertoo.

Murrayn perheellä on ollut oma pieni makkaratehdas lähes 40 vuotta. Se on betonisessa piharakennuksessa. He asuvat etelävaltioiden maaseudulle tyypillisessä, puusta ja elementeistä rakennetussa omakotitalossa, jossa on katettu kuisti.

Murrayt kertovat valmistavansa pari sataa kiloa makkaraa viikossa pääosin lähikaupunki Prattvillen asukkaille. Boothissa on vain parikymmentä asukasta.

He eivät osallistu politiikkaan muuten kuin äänestämällä, mutta he seuraavat tapahtumia tarkasti. Varsinkin nyt, kun Alabaman senaattorinvaaliin on enää kolmisen viikkoa.

He kannattavat republikaanien ehdokasta Roy Moorea, vaikka uusia epäilyjä ja vihjailuja Moorea vastaan tulee jatkuvasti.

Roy Moore Kuva: Jamie Martin / Epa

Useita ahdistelutapauksia

Alabama valitsee joulukuussa edustajansa Yhdysvaltain senaattiin. Vaalikampanjointi on ollut skandaalimaista.

Yhdeksän naista on tullut julkisuuteen syyttäen 70-vuotiasta Moorea ahdistelusta vuosikymmeniä sitten – silloin kun he itse olivat vielä teinityttöjä, mutta Moore jo yli kolmekymppinen tuomari.

Moore oli mittauksissa selvästi demokraattien Doug Jonesia edellä. Ikävä julkisuus on kuitenkin laskenut hänen suosiotaan niin, että Jones on johdossa. Ei kuitenkaan ratkaisevasti.

Kuva: Mika Hentunen / Yle

“Uskon Mooren muuttuneen”

Moorella on vankka kannattajakunta, joka on samanlainen kuin presidentti Donald Trumpilla. Siihen kuuluu valkoisia työläisiä, maanviljelijöitä ja pienyrittäjiä. Monet ovat Murrayn pariskunnan tapaan kristittyjä, jotka vastustavat aborttia.

Murrayt ovat päälle kuusikymppisiä ja heidän lapsensa ovat jo aikuisia. He arvelevat joutuvansa tekemään töitä niin pitkään kuin henki pihisee.

– Ymmärrän naisia, jotka ovat tulleet julkisuuteen. Olisin ehkä itsekin tehnyt samoin, jos olisin kokenut samanlaista, Janice Murray sanoo, mutta jatkaa saman tien:

– Roy Moore ajaa minulle tärkeitä asioita. Sitä paitsi uskon, että hän on muuttunut noista ajoista.

Kuistille vaimonsa viereen istahtava Herbert Murray miettii samaa, mitä moni Alabamassa tällä hetkellä.

– En tiedä, puhutaanko Mooresta totta. Minua ihmetyttää, miksi nämä naiset odottivat syytöksineen 30 vuotta?

Herbert ja Janice Murraylla on ollut oma pieni makkaratehdas lähes 40 vuotta. He ovat republikaaneja ja kannattavat senaattoriehdokas Roy Moorea. Kuva: Mika Hentunen / Yle

Poliitikkoja vankilassa Alabamassa

Ahdisteluepäilyt eivät ole uutta Alabaman politiikassa, jota tahraavat korruptio ja kaikenlaiset petokset. Paikallinen media on ollut viime vuodet täynnä skandaaleja.

Osavaltion edustajainhuoneen puhemies ja Alabaman kuvernööri ovat saaneet syytteet petoksista. Entinen kuvernööri pääsi juuri vankilasta ja Birminghamin kaupungin pormestari istuu vankilassa 15 vuoden tuomiota.

Alabaman osavaltion parlamentti on tullut tunnetuksi Yhdysvalloissa poliittisten skandaalien takia. Kuva: Mika Hentunen / Yle

Oma puolue vaatii heittämään pyyhkeen kehään

Presidentti Donald Trump on epäsuorasti tukenut Moorea, mutta republikaanipuolue on ottanut selkeän ja jyrkän kannan. Senaatin ryhmänjohtaja Mitch McConnell ja useat muut nimekkäät republikaanit ovat vaatineet Moorea luopumaan kisasta. 

Paikallispolitiikkaa seuraava Alabama Political Reporterin kolumnisti Josh Moon kertoo, etteivät alabamalaiset äänestäjät Washingtonin herrojen vaatimuksista hätkähdä. Ne ovat jopa saattaneet voimistaa Moorea tukevaa kansanliikettä.

Alabaman politiikan asiantuntija ja kolumnisti Josh Moon ennustaa, että Roy Moore voittaa senaattorinvaalin ahdistelusyytöksistä huolimatta. Kuva: Mika Hentunen / Yle

“Äänestäjät eivät kerro äänestävänsä Moorea”

Itsepäinen Alabama on historian saatossa taistellut usein muun Yhdysvaltain kanssa. Nyt puhutaan valtataistelusta Alabaman ja Washingtonin välillä.  

– Olisikohan se enemmänkin taistelua Alabaman ja terveen järjen välillä, Moon naurahtaa.

– Alabaman historia on pitkä ja monimutkainen. Emme halua, että meille sanotaan mitä pitää tehdä. Meille on tehty niin turhan monta kertaa, Moon selittää.

Hän pitää mahdollisena, että kaikesta negatiivisesta julkisuudesta huolimatta Moore voittaa joulukuun 12. päivän vaalissa.

– Äänestäjät eivät välttämättä kerro äänestävänsä Moorea, vaikka tekevät sitten niin. Se vaikuttaa mielipidemittauksiin. Tunnen osavaltion, joten veikkaan, että Moore voittaa, Moon sanoo.

Roy Mooren kampanja on saanut paljon huomiota Yhdysvalloissa ja maailmalla Mooren ahdisteluepäilyjen takia. Kuva: Mika Hentunen / Yle

”Helvetin voimat liikkeellä”

Moore kiistää kaikki ahdisteluepäilyt. Hänen kampanjansa on ryhtynyt vastahyökkäykseen ja  kyseenalaistaa julkisuuteen tulleiden naisten tarinat.  

Osavaltion edustajainhuoneen portailla pidetyssä tiedotustilaisuudessa Mooren strategi Dean Young puhui suoraan alabamalaisille, koska tiesi olevansa suorassa lähetyksessä. Toimittajien kysymyksiin hän ei sen sijaan suostunut vastaamaan, vaan syytti heitä ”valemedian” edustajiksi. 

– Tuomari Mooren pysäyttämiseksi on käynnissä kansallinen ja maailmanlaajuinen hanke. Helvetin voimat ovat liikkeellä Alabamaa ja Moorea vastaan, Young huusi ja heristi etusormeaan saarnamiehen tapaan.

Roy Mooren kampanja on saanut paljon huomiota Yhdysvalloissa ja maailmalla Mooren ahdisteluepäilyjen takia. Kuva: Mika Hentunen / Yle

– He tekevät mitä tahansa. He repivät kenet tahansa tv-kameroiden eteen haukkumaan Moorea, hän väitti.

Jopa Moore itse taisi pitää esiintymistä liioiteltuna. Pian tiedotustilaisuuden jälkeen hänen viestintäpäällikkönsä erosi tehtävästään.

“Toivotaan parasta”

Murrayn pariskunta myöntää, että ahdisteluepäilyt ovat vakavia. Alabaman politiikka on kuitenkin niin likaista, etteivät he tee äänestyspäätöstään lehtiotsikoiden perusteella.

Herbert Murray ajattelee miehen olevan syytön siihen saakka, kunnes toisin todistetaan. Siihen saakka hän kannattaa Moorea. 

– Uskon hänen olevan oikea valinta senaattoriksi, Janice Murray sanoo.

– Toivotaan, että on. Poliitikoista ei koskaan tiedä.

– Eipä tiedä, Murrayt juttelevat keskenään.