Mitä Luhanskissa tapahtuu? Novaja Gazeta: Separatistialueen johtaja poistui Venäjälle

Itä-Ukrainassa Luhanskin kapinallisalueella käydään salaperäistä valtakamppailua.

Luhanskin alue
Plotnitski seisoo esittelee asiakirjaa tummassa puvussa kultakäädyt kaulassaan. Edessä on puhujanpönttö ja taustalla näkyy lippuja.
Igor Plotnitski nimettiin niin sanotun Luhanskin kansantasavallan johtajaksi marraskuussa 2014. Novaja Gazeta -lehti kirjoittaa Plotnitskin poistuneen Luhanskista Venäjälle keskellä vallankaappausepäilyjä separatistialueella.Yuriy Streltsov / EPA

Itä-Ukrainan Luhanskin separatistialueen johtaja Igor Plotnitski on lähtenyt Luhanskista Venäjälle, kertoo venäläinen sanomalehti Novaja Gazeta (siirryt toiseen palveluun).

Lehden tietojen mukaan Plotnitskia ja tämän alaisia kuljettava autosaattue ajoi Luhanskin alueelta Venäjälle.

Luhanskin kaupungin hallintorakennuksia piirittävät edelleen tunnuksettomat maastopukuiset miehet, lehti kertoo. Lehden mukaan joukossa on myös viereisen Donetskin separatistialueen joukkoja.

Venäjän johto ei ole juuri kommentoinut Luhanskin viimeaikaisia tapahtumia, jotka viittaavaat jonkinlaiseen valtakamppailuun Venäjän tukemalla separatistialueella.

Luhanskin ja Donetskin separatistialueet eivät käytännössä selviäisi ilman Venäjän tukea.

Panssariajoneuvo seisoo lumisessa maisemassa. Taustalla näkyy harmaa rakennus ja sen edessä havupuita lunta oksillaan. Kadulla kävelee joitakin ihmisiä. Maastopukuinen mies näyttää keskustelevan tumma-asuisen siviilin kanssa.
Panssariajoneuvo Luhanskin keskustassa keskiviikkona 22. marraskuuta.Alexander Ermochenko / EPA-EFE

Syytöksiä vallankaappausyrityksestä

Salaperäiset asemiehet ilmaantuivat Luhanskin kaduille panssariajoneuvojen kanssa tiistaina sen jälkeen, kun Plotnitski oli maanantaina erottanut kapinallisalueen sisäministerin.

Keskiviikkona Plotnitski syytti erottamaansa separatistialueen sisäministeriä Igor Kornetia vallankaappausyrityksestä.

Kornet kieltäytyi eroamasta ja syytti joidenkin korkea-arvoisten kapinallisviranomaisten työskentelevän Ukrainan tiedustelupalvelun laskuun.

Igor Kornetilla on parta ja maastoasu.
Luhanskin separatistialueen sisäministeri Igor Kornet tiedotustilaisuudessa 22. marraskuuta.Alexander Ermochenko / EPA-EFE

Tänään torstaina Kornet kertoi, että Luhanskissa on otettu kiinni joukko Ukrainan erikoisjoukkojen komennossa toimivia tuhotyöntekijöitä. Operaatio hoidettiin yhdessä Donetskin separatistialueen joukkojen kanssa.

Operaatio on voinut toimia virallisena tekosyynä Donetskin joukkojen tuomiselle Luhanskiin.

Ei ensimmäinen välienselvittely

Luhanskissa on esiintynyt aiemminkin separatistien välienselvittelyjä. Elokuussa 2016 Plotnitskia vastaan tehtiin attentaattiyritys.

Epäiltynä vallankaappaushankkeesta pidätettiin separatistialueen pääministeri Gennadi Tsypkalov, joka löydettiin syyskuussa hirttäytyneenä sellistään (siirryt toiseen palveluun). Kuolinsyyksi ilmoitettiin itsemurha. Eilen kapinallisalueen turvallisuusministeriö yhtäkkiä ilmoitti, että kuolinsyy olikin pahoinpitely (siirryt toiseen palveluun).

Luhanskin hämärä valtakamppailu on herättänyt kysymyksiä Venäjän roolista.

Esimerkiksi venäläinen RBK-lehti kertoi aiemmin lähteidensä pohjalta (siirryt toiseen palveluun), että Kreml olisi asettunut sisäministeri Kornetin puolelle mutta pitäisi Plotnitskin vielä johtohahmona.

Kremlin edustaja on kiistänyt väitteen uutistoimisto Tassille (siirryt toiseen palveluun).

Novaja Gazeta puolestaan arvioi tänään torstaina (siirryt toiseen palveluun), että Luhanskin valtakamppailun kiihtyminen on yllättänyt sekä Venäjän että Ukrainan johdon.

Plotnitskin syrjäyttäminen voi olla vaikea kysymys siksi, että hän on henkilökohtaisesti yhtenä allekirjoittajana Minskin tulitaukosopimuksessa. Niin sanottua Luhanskin kansantasavaltaa ei ole virallisesti tunnustettu neuvotteluosapuoleksi.

Juttua täydennettiin kello 18.59: Lisättiin taustaa aiemmasta välienselvittelystä ja venäläismedian spekulaatioita valtakamppailun taustoista.