Nuoria miehiä vaikeaa saada Riihimäellä houkutelluksi sankarihaudan kunniavartioon

Eri puolilla maata järjestetään itsenäisyyspäivänä sankarihaudoilla kunniavartioita. Riihimäellä vapaaehtoisten kokoon saaminen ollut vaikeaa. Kuopiossa puolestaan halukkaita on tungokseen asti.

sankarihauta
kaksi sotilasta asennossa sankaripatsaan edessä
Riihimäen sankarihautausmaalla on puolustusvoimien henkilökuntaa kunniavartiossa jouluna. Itsenäisyyspäivänä jokaisen sankariristin eteen halutaan samanikäinen siviili seisomaan kuin haudassa oleva kaatunut sotilas oli.Riihimäen kaupunginmuseo

Riihimäellä on ollut vaikeuksia saada täyttä määrää kaupunkilaista seisomaan puoli tuntia kunniavartiossa sankarihaudoille itsenäisyyspäivänä.

Sankarihautoja on Riihimäellä 180 kappaletta. Perjantaina oli koossa 120 vapaaehtoista, mutta edelleen kaivataan vartijaa noin 60 haudalle. Valtaosa heistä olisi miehiä, haudoissa makaavien vainajien mukaan, mutta mukana on myös naisia.

Ilmoittautumisia vastaanottanut amanuenssi Päivi Yli-Karhula Riihimäen kaupunginmuseosta on ollut yllättynyt siitä, kuinka työlästä porukan kokoon saaminen on ollut.

– Tämä lähti Facebookin Riihimäki-ryhmästä (siirryt toiseen palveluun). Sosiaalisen median kohina oli silloin niin innostunutta ja tuli tunne,että äkkiähän tämä ryhmä saadaan kokoon, Yli-Karhula myöntää.

Toisin kävi. Tilanne on kommentoitu runsaasti sosiaalisessa mediassa (siirryt toiseen palveluun).

On koettu noloksi se, ettei varuskuntakaupungissa löydy halukkuutta hoitaa kunniavelaksikin koettua tilaisuutta kunnialla.

Se tässä on ollut kahlitsevaa, että on pitäisi saada erityisesti 20-30 -vuotiaita miehiä mukaan.

Päivi Yli-Karhula

Huolta on lisännyt tieto, että esimerkiksi Savossa (siirryt toiseen palveluun) (Savon Sanomat) nuoret miehet ovat tungeksineet kunniavartijoiksi. Järjestäjillä on ollut hyvissä ajoin koossa jo 600 vapaaehtoista. Heistä puolet on naisia.

Joidenkin mielestä nyt on kaupungin maine pelissä ja erityisesti nuorten miesten maine.

– Se tässä on ollut kahlitsevaa, että on pitäisi saada erityisesti 20-30 -vuotiaita miehiä mukaan, selittää Päivi Yli-Karhula.

Koko sankarihaudan kunniavartion idea on kuvata sitä, kuinka suuri osa haudoissa lepäävistä on nuoria miehiä.

– Se koskettavuus kulminoituu siinä kun hautojen äärellä olisivat oikean ikäiset, Päivi Yli-Karhula uskoo.

Ensi viikon maanantai 27. marraskuuta on riihimäkeläisille viimeinen päivä ilmoittautua mukaan. Ensisijaisesti toivotaan alle 30-vuotiaiden riihimäkeläisten tulevan mukaan.

Ilmoittautumiskaavake löytyy täältä (siirryt toiseen palveluun).

Uskotko, että tämä saadaan vielä kunnialla maaliin?

– Kyllä minusta tuntuu, että se määrä saadaan vielä kokoon. Nyt on merkkejä siitä, että loppukiri on alkamassa ja ihmiset täällä Hämeessäkin ovat heräämässä, huokaa amanuenssi Päivi Yli-Karhula.