Rakennekynnet ja öljynvaihto – suomalaiset huollattavat itsensä ja autonsa Viipurissa

Edullisen ruplan myötä suomalaisasiakkaiden määrä on lisääntynyt esimerkiksi viipurilaisissa autokorjaamoissa ja kauneushoitoloissa. Palveluita saa Viipurissa yhä useammassa liikkeessä suomen kielellä.

Viipuri
Kynsien hoitoa
Kari Kosonen / Yle

ViipuriViipurilaisessa huoltokorjaamossa suomalaiset jonottavat renkaan vaihtoon jo aamusta. Lappeenrantalainen Ilkka Nevalainen on vertaillut kitkarenkaiden hintoja niin lappeenrantalaisissa kuin viipurilaisissa liikkeissä.

– Melkein puolet Suomen hinnoista, laskee Nevalainen.

Nevalaisen farmariautoon vaihdetaan parhaillaan viereisestä rengasliikkeestä hetki sitten ostettuja talvirenkaita. Rengasliikkeet pyrkivät järjestämään suomalaisasiakkaille renkaidenvaihdon saman tien.

Asentaja tasapainottaa rengasta.
Renkaiden tasapainotusta viipurilaisessa autokorjaamossaKari Kosonen / Yle

Renkaiden hintoja laskee Viipurissa paikallinen kilpailu ja se, että Nokian Renkailla on oma tehdas Pietarissa. Viipuriin tuotteet tulevat läheltä. Käytännössä renkaat ovat samoja, joita myydään Suomessa. Osa renkaista on tuotu ensin Kiinasta välivarastoon Lappeenrannan Mustolan satamaan, josta ne on kuljetettu Viipuriin myyntiin.

Suomalaisasiakkaiden määrän lisääntyminen takaa monelle viipurilaiskorjaamolle täystyöllisyyden. Palveluita on helppo tilata Facebookin perustetuissa ryhmissä ja monessa liikkeessä voi asioida suomeksi.

Talvirenkaita rengasliikkeessä Viipurissa.
Jari Tanskanen / Yle

– Korjaamolla käy päivittäin useita suomalaisia huollattamassa autoa tai vaihtamassa renkaita. Suomalaisten osuus kaikista asiakkaista on noussut jo 25 prosenttiin, laskee huoltojohtaja Andrei Kusov Hobby Autosta.

Kaakkois-Suomen rajavartioston tilastot kertovat Venäjällä käyvien suomalaisten määrän olevan laskussa, mutta kulkijoiden joukosta ovat jääneet pois lähinnä tupakan hamstraajat.

Aotoasentajat työssään.
Kari Kosonen / Yle

Varsinkin viikonloppuisin Viipurissa näkee suomalaisia asiakkaita kauneushoitoloissa, parturissa, ostoksilla sekä autokorjaamoilla. Kauneushoitoloissa ja kampaamoissa palvelut maksavat murto-osan verrattuna Suomeen.

Kauneushoitolassa hinnat murto-osa Suomen hinnoista

Lappeenrantalainen Maria Ruokojärvi istuu tyylikkäässä 500 neliön kauneussalongissa Viipurin keskustassa. Katossa roikkuu kristallikruunu, peilissä on kullanväriset reunukset. Samassa tilassa leikataan ja värjätään sekä miesten että naisten hiuksia, laitetaan rakennekynsiä ja tuunataan ripsiä.

Kynsien hoitoa.
Kari Kosonen / Yle

Ruokojärvi on tullut rajalta suoraan kauneushoitolaan. Hoitoajan hän oli varannut valmiiksi etukäteen.

– Käyn laittamassa kädet ja kynnet kuntoon kerran kuukaudessa. Samalla hoitelen muitakin asioita, sanoo Ruokojärvi.

Valtaosa Viipurissa ja Svetogorskissa käyvistä suomalaisista asuu rajan tuntumassa, Imatralla, Lappeenrannassa tai Kotkassa. Suomalaisten Viipurissa palveluihin käyttämää rahamäärää ei ole tutkittu, mutta asiakkaiden määrä alkoi lisääntyä kaupoissa ruplan kurssin käännyttyä pari vuotta sitten laskuun.

Tatjana Orlova
Kauneushoitola Tout à Faithin toimitusjohtaja Tatjana OrlovaKari Kosonen / Yle

– Kaikki laskevat rahojaan niin Venäjällä kuin Suomessa. Ruplan vaihtokurssi on suomalaisille mukava siksi, että täältä Viipurista saa nyt palveluita halvemmalla, sanoo kauneushoitola Tout à Faithin toimitusjohtaja Tatjana Orlova.

Tatjana Orlova opiskelee parhaillaan suomea, jotta voisi palvelu suomalaisasiakkaita paremmin. Monessa muussakin liikkeessä Viipurissa saa nykyisin palvelua suomeksi.

– Ravintolat kääntävät ruokalistoja suomeksi, liikkeet painattavat esitteitä ja mainoksia suomeksi, sanoo opas-tulkki Nina Laitinen Viipurin tulkki- ja opaspalvelusta.