Hallituksessa kiistellään yhä työllisyys- ja elinkeinopalveluista – Sinisten Lindström: Olemme jo kerran suostuneet kompromissiin, nyt jonkun muun vuoro

Oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) mukaan lakiesitys kasvupalveluista pitäisi saada vikkelästi eteenpäin.

maakunnat
Jari Lindström.
Jussi Nukari / Lehtikuva

Hallituksessa on yhä kiistaa työllisyys- ja yrityspalveluiden järjestämisestä eli niin sanotusta kasvupalvelulaista.

Kasvupalvelut ovat nykyisten Ely-keskusten ja TE-toimistojen järjestämiä yritys- ja työllisyyspalveluja, jotka hallitus aikoo siirtää maakuntien hoidettavaksi.

Kiistaa on suurten kaupunkien asemasta. Kokoomus on halunnut Uudellemaalle luvatun erillisratkaisun lisäksi myös muille suurille kaupungeille järjestämisvastuun kasvupalveluista.

STT:n tietojen mukaan keskusta ja kokoomus ovat päässeet kompromissiin, jossa kaikissa maakunnissa kunnat voisivat halutessaan muodostaa kuntayhtymän, jolla olisi järjestämisvastuu kasvupalveluista.

Ehtona olisi, että ainakin suurin osa maakunnan kunnista olisi mukana kuntayhtymässä.

Kompromissi ei miellytä sinisiä

Sinisiä tällaiset visiot eivät miellytä lainkaan.

Sinisten neuvottelijana toimiva työministeri Jari Lindström sanoo Ylelle, että siniset on jo kerran suostunut kompromissiin, kun pääkaupunkiseudulle sovittiin erillisratkaisu.

– Silloin huolemme oli, että seuraavana ovat jonossa muut isot kaupungit ja nyt on käynyt niin. Kysymys kuuluu myös, mikä on kompromissin jälkeen muuttunut? Mikä olisi paremmin, jos mentäisiin erillisratkaisujen tielle? Jo kertaalleen on tehty sopimus ja nyt olemme palanneet uudestaan neuvottelutilanteeseen, suomii Lindström.

– Kun olemme jo kerran suostuneet kompromissiin, toivon, että se olisi tällä kertaa joku muu, joka suostuu, Lindström jatkaa.

Lindströmiä kismittää myös asian käsittely julkisuuden kautta.

Häkkäsen mukaan neuvottelut loppusuoralla

Kasvupalveluista neuvottelevat työministeri Lindströmin lisäksi oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).

Häkkänen on vaitonainen neuvotteluista. Aiempaan pakettiin on tehty Häkkäsen mukaan "pientä hiomista", mutta hän ei kommentoi neuvottelujen sisältöä.

– Kun neuvottelut ovat käynnissä, en lähde kommentoimaan enempää. Vaihtoehtoja, toteuttamismalleja on useita. En lähde spekuloimaan sitä, mikä malli nyt on pöydällä ja tai mikä on etenemässä. Sen jälkeen, kun asia on sovittu, tullaan julkisuuteen.

Neuvottelut ovat Häkkäsen mukaan loppusuoralla.

Häkkäsen mukaan lakihanketta on vietävä vikkelästi eteenpäin.

– Lakihanke on aika kiireellinen. Se pitää saada eteenpäin, koska koko muu maakuntauudistus etenee myös. Kasvupalveluiden osalta täytyy saada viimeisteltyä viimeiset linjaukset ja sen jälkeen laki lausuntokierroksen kautta eteenpäin.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ei halunnut kommentoida asiaa torstaina.

"Emme ole vastakarvaan poliittisista syistä"

Lindströmin mukaan siniset ei ole asiassa vastakarvaan ideologista tai poliittisista syistä. Puolueessa ei olla lainkaan vakuuttuneita, että kokoomuksen ja keskustan ratkaisulla työtön hyötyisi.

– Jos lähtisimme erillisratkaisulla hajottamaan tätä ideaa, pelkomme on, että jokainen työtön esimerkiksi maakunnassa ei pääse palveluiden pariin tasa-arvoisesti, Lindström sanoo.

Häkkäsen mukaan ratkaisu löytyy enemmin tai myöhemmin.

– Kaikki haluavat nyt rakentaa mallin, jossa työllisyyttä ja yrittäjyyttä saadaan edistettyä mahdollisimman hyvällä palvelukokonaisuudella ympäri Suomea. Eiköhän siitä yhteisymmärrykseen päästä, Häkkänen sanoo.