Kulttuuriministeri Sampo Terhon säveltämä teos kantaesitettiin yleisölle Kuopiossa – ”Tämähän sopii hyvin toimialaani”

Kulttuuriministeri toivoi, että hetki oli liikuttava myös muille kuin itse säveltäjälle.

Sampo Terho
Kulttuuriministeri Sampo Terho (sin.)
- En pysty lopettamaan hymyilemistä. Niin hienolta se tuntuu kuulla tällaisen harrastelijan sävellys ammattilaisten soittamana, Terho kuvaili esityksen jälkeen. Sakari Partanen / Yle

Kulttuuriministeri Sampo Terhon (sin.) säveltämä teos on saanut tänään kantaesityksensä Kuopiossa. Satavuotiaalle Suomelle -teoksen sinfoniaorkesterille soitintaneen kapellimestari Heikki Elon mukaan kulttuuriministerillä oli selkeät ajatukset siitä, millaisen hän orkesteriversiosta halusi.

– Tapasimme muutaman kerran ja sen pohjalta mentiin. Terho halusi aloittaa esityksen oboella. Hän myös halusi siihen esimerkiksi sellot ja ehdottomasti käyrätorvia. Ministeri oli selvästi miettinyt tarkkaan tätä, kuvailee Elo tekoprosessia.

Hän muistuttaa, että harrastajasäveltäjänä Terho lähestyy asioita eri tavoin kuin ammattisäveltäjä.

– Terho ei osaa esimerkiksi kirjoittaa nuotteja. Minua tarvittiin siinä vaiheessa orkestroimaan sävellys. Olen tietysti antanut pikkuvinkkejä ja ideoita, ettei teos menisi heti sudenkuoppiin, joihin se voisi mennä, konsertin kapellimestarina toimiva Elo luonnehtii.

Kapellimestari Heikki Elo
Kapellimestari Heikki EloSakari Partanen / Yle

Ensikosketuksen kulttuuriministerin sävellykseen Elo sai noin vuosi sitten, kun hän sai käsiinsä kulttuuriministerin lähettämän nauhoituksen. Siinä Terho soitti teoksen flyygelillä.

– Ajattelin, että on hienoa, että hän on tehnyt tämmöisen kappaleen. Kyseessä oli demo, jota piti lähteä viemään eteenpäin, muistelee Elo.

"Sävelkulku käy suomalaiseen sielunmaisemaan"

Kuopion kaupunginorkesterin alttoviulisti Terho Laitiselle kulttuuriministerin säveltämästä teoksesta tulee huoleton olo.

– Ei siksi, että se olisi helppo. Sävelkulku vain käy suomalaiseen sielunmaisemaan. Teoksessa on kansanmusiikkiteema ja se on hyvin soiva, kuvailee yli 40-vuotisen uran tehnyt Laitinen.

Laitinen nauraa, ettei muista pitkän uransa aikana aiemmin soittaneensa ministerin säveltämää kappaletta.

– Olemme soittaneet sen monta kertaa ja se on muuttunut koko ajan. Teos on kehittynyt jatkuvasti. Nyt se kuulostaa tosi hyvältä, kommentoi Laitinen.

Kuopion kaupunginorkesterin alttoviulisti Terho Laitinen
Terho LaitinenSakari Partanen / Yle

Kulttuuriministeri: "Jännittävä hetki"

Kulttuuriministeri Sampo Terho (sin.) kertoo halunneensa olla mukana luomassa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmistoa. Se onnistui sävellyksen avulla. Teos oli ollut mielessä jo pitkään ja nyt oli hyvä hetki ottaa se esille.

– Ilman Heikki Elon apua tämä olisi kuitenkin jäänyt alkumetreille, kiittelee harrastelijamuusikoksi itseään tituleeraava Terho.

Hän kertoo olleensa musiikinharrastaja jo pienestä pitäen.

Sampo Terho ja Pekka Vähäkangas Kuopion musiikkikeskuksessa.
Kuopion kaupungin palvelualuejohtaja Pekka Vähäkangas ja kulttuuriministeri Sampo Terho tutustuvat käsiohjelmaan ennen illan esitystä.Sakari Partanen / Yle

– Tämähän sopii hyvin kulttuuriministerin toimialaan, pianon- ja rumpujensoittoa taitava Terho pohtii leppoisasti.

Ministeri oli kantaesityksen alla hyvin jännittynyt yleisön reaktioista. Hän on pyrkinyt luomaan teokseen suomalaiskansallisia maisemia, mutta uskoo jokaisen kokevan sen omalla tavallaan.

– Tämä on ihan uusi tilanne, kun olen itse taiteilijana. Kyllähän tässä jännitys tiivistyy, kun kuulen sen itsekin nyt ensimmäistä kertaa, Terho kommentoi ennen sävellyksen esittämistä.

Esityksen jälkeen hän muotoili, että toivottavasti hetki oli liikuttava myös muille kuin säveltäjälle itselleen.

– En pysty lopettamaan hymyilemistä. Niin hienolta se tuntuu kuulla tällaisen harrastelijan sävellys ammattilaisten soittamana, Terho kiitteli.

Sampo Terhon säveltämä teos esitettiin osana Kuopion kaupunginorkesterin Meet me in Musical -konserttia, jonka solisteina lauloivat Maria Ylipää ja Juha Kotilainen.