1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomen ensimmäinen elävän perinnön luettelo on hyväksytty – Näitä perinteitä voidaan ehdottaa Unescon kansainvälisiin luetteloihin

Opetus- ja kulttuuriministeriö on nimennyt kansalliseen luetteloon 52 kohdetta.

kulttuuriperintö
tanssijoita tanssilavalla
Lavatansseilla on Suomessa pitkät perinteet ja se on edelleen suuren yleisön suosiossa.Johanna Manu / Yle

Opetus- ja kulttuuriministeriö on tänään hyväksynyt Museoviraston ja asiantuntijoiden esityksen ensimmäiseksi kansalliseksi elävän perinnön luetteloksi.

Kansalliseen luetteloon nimettyjä perinteitä ovat muun muassa lavatanssit, kynttilöiden vieminen hautausmaalle jouluaattona, saunominen, virpominen, kalakukko, pesäpallo, mölkky ja kyykkä.

Kaikkiaan luettelossa 52 kohdetta kahdeksalta eri kulttuuriperinnön alalta. Osa kohteista on koko kansan tuntemia, osa pienempien yhteisöjen ylläpitämiä perinteitä.

Kerro suosikkisi Yle uutisten kyselyssä

Yle uutiset kertoi Museoviraston esityksestä eilen ja lukijoilla on mahdollisuus kertoa suosikkinsa luettelossa olevista kohteista leikkimielisessä äänetyksessämme. Pääset lukemaan elävän kulttuuriperinnön luettelosta tarkemmin ja antamaan äänesi tästä linkistä.

Äänestys päättyy torstaina 23.11 klo 21 ja tulokset kerrotaan seuraavana päivänä Aamu-tv:ssä. Studiossa myös keskustellaan suomalaisesta elävästä kulttuuriperinnöstä.

Kansallisen elävän kulttuuriperinnön luettelointi on osa Unescon yleissopimusta aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta. Kansallinen luettelo täydentyy määräajoin. Seuraavan kerran luetteloon voi hakea aikaisintaan vuonna 2019.

Lue seuraavaksi