Kainuussa juhlitaan itsenäisyyttä mahtipontisesti – 451 esiintyjää tekee kunniaa metsille ja järville

Suomi 100 -juhlavuosi sai kainuulaiset keräämään satoja musiikin, laulun ja tanssin harrastajia suureen gaalaan.

Suomi 100
Ihmisiä harjoittelemassa Kainuu-kantaattia.
Kainuugaala kokoaa oman maakunnan taitajat esiintymislavalle. Kuva tapahtuman harjoituksista.Paula Hänninen

KajaaniItsenäisyyspäivän aattona Kajaanihallissa koetaan yksi Kainuun Suomi 100 -juhlavuoden suurimmista tapahtumista. Kainuu-kantaatin ensi-illassa on mukana 50 hengen orkesteri, 200 laulajaa ja 201 tanssijaa.

– Kun meille kerrottiin muusikkojen ja kuorolaisten määrä, lupasimme saman tien, että tanssijoita on sitten 201, nauraa Kajaani Dancen rehtori Minna Palokangas.

Kaukametsä Balletin ja Kajaani Dancen tanssijoista nuorimmat ovat 5-vuotiaita, mutta ikähaitaria riittää aikuisiin saakka. Koreografiaa on rakennettu pitkälti tanssijoiden omilla ehdoilla.

– Alussa kuuntelimme Kainuu-kantaatin säveltäjä Satu Simolan kanssa musiikkia ja pohdimme, näemmekö siinä samankaltaista liikettä. Näin ison jutun kohdalla jännitys on käsinkosketeltavaa varsinkin nuorimpien kohdalla, Palokangas kertoo.

Keskuskoulun musiikinopettaja Paula Hänninen toteaa, että tanssijat vastaavat samaan haasteeseen kuin muutkin mukana olijat.

– Ajatus oli, että lavalle pitäisi saada kaikki kajaanilainen ja kainuulainen lahjakkuus ja osaaminen. Se toteutuu tässä hienosti.

Tanssijoiden ja keskuskoulun musiikkiluokkien lisäksi gaalassa ovat mukana Kajaanin lukion kuoro, Kajaanin Mieslaulajat, Kajaanin Puhallinorkesteri, KAO:n konservatorion bändi, Kaukametsän Kamarikuoro ja Kaukametsän Kamariorkesteri.

Jo harjoitukset nostavat hymyn suupieliin

Satu Simolan säveltämä Kainuu-kantaatti esitetään 451 ihmisen voimin loppuunmyydylle salille Kainuugaalassa tiistaina. Kapellimestari Ari Tamminen myöntää, että näin ison väkimäärän kanssa on omat haasteensa.

– Jokainen on harjoitellut oman osansa ensin yksin, ja nyt kaikki palaset liimataan yhdeksi kokonaisuudeksi. Johtajia on enää yksi, eli kapellimestari. Jos vetäjiä olisi useampi, tämä ei toimisi.

Kapellimestari johtaa orkesteria.
Kapellimestari Ari Tamminen kokoaa kaiken yhteen.Jarmo Nuotio / Yle

Kapellimestaria hymyilyttää, sillä ensimmäinen yhteinen harjoitus näytti jo sen, että porukka on tehnyt kotitehtävänsä.

– Kapellimestarin hymy ei hyydy, mutta ensiesityksen viimeisen akordin jälkeen naama leviää ilosta.

Metsä ja luonto kuuluvat teoksessa

Teos kantaa Kainuuta nimessään, mutta sopisi teemoitukseltaan isompiinkin ympyröihin.

– Metsät ja järvet ovat teemana sekä kantaatissa että Suomi 100:ssa, mutta kantaatissa kuuluu vielä syvemmin kainuulainen metsä ja luonto, kapellimestari Ari Tamminen pohtii.

Kainuugaalan esiintymislava.
Kajaanihalli muuntautuu Kainuu-kantaatin esityspaikaksi.Paula Hänninen

Kajaani Dancen rehtori Minna Palokangas puolestaan miettii, että kannattaisi suoraan tehdä isosti.

– Kainuu on meille tärkeä, mutta niin on myös Suomi 100. Tämä voisi yhtä hyvin olla koko Suomen kantaatti.

Kainuugaala ei ole ainut Suomi 100 -tapahtumista Kainuussa (siirryt toiseen palveluun), vaan niitä on vuoden aikana järjestetty useita ympäri maakuntaa. Koko Suomessa Suomi 100 -juhlavuoden avoimeen ohjelmaan liitettiin peräti 5 000 erilaista hanketta. Tapahtumia hankkeissa on kymmeniä tuhansia.