Millaista on poromiesten muoti? – “Lämpimintä mitä löytyy”

Poromies ei voi jäädä kovimmallakaan pakkasella sisälle, sillä työt ovat metsässä tai tunturissa. Sää onkin vain pukeutumiskysymys.

poronhoito
Uula-Petteri Somby
Uula-Petteri Somby pitää tärkeimpänä sitä, että kelkkailuvaatteissa tarkenee.Anneli Lappalainen / Yle Sápmi

Kuten mikä tahansa muukin muoti, vaihtuu vuosittain tyyli myös kelkkailuvaatteissa. Toisinaan muodissa ovat kaksiosaiset kelkkapuvut, toisinaan taas värikkään kirjavat haalarit.

Kelkkailumuoti muuttuu. Juuri nyt suuressa suosiossa vaikuttavat olevan kirkkaat haalarit.

Mutta minkälaista pukeutumista suosivat he, joille kelkkailu kuuluu työpäivään tunturissa tai metsässä vuodesta toiseen?

“Lämpimintä mitä löytyy!”

Kun kovalla pakkasella istahtaa kelkan päälle, ei kirkkaan kirjavasta haalarista ole paljon apua, tietää poromies. Se ei nimittäin ole tarpeeksi lämmin.

– Laitan päälleni lämpimiä vaatteita. Villahousuista lähtien täytyy kaiken olla lämmintä, ihan kaiken täytyy olla lämpimintä mitä löytyy, kertoo Uula-Petteri Somby.

Villasukat, villahousut, karvalakki, paksu takki. Poromies suosii lämmintä, eikä väliä ole juuri sillä, miltä vaatteet näyttävät. Kun työpaikka on kelkkamatkan päässä metsässä ja tunturilla, vaihtoehtoja ei ole. Säällä kuin säällä on lähdettävä ulos, halusi tai ei.

Poromies suosii lämmintä, eikä väliä ole juuri sillä, miltä vaate näyttää.

Somby kertoo, että häneltäkin toki löytyy uudenkarhea, kirkas haalari, mutta sille käyttöä löytyy vasta kevään auringonpaisteessa.

– Se ei ole pakkasille tarkoitettu, mutta kevätauringossa pitää hyvin vettä. Sellaiset ovat nimenomaan kevätvaatteita, Somby toteaa.

Nykyajan peski

Heikki-Taneli Magga
Anneli Lappalainen / Yle Sápmi

Heikki-Taneli Maggan harteilla on pitkä, nilkkoihin ulottuva takki. Kyseinen takki tunnetaan lämmittelytakkina, jollaisia käytetään esimerkiksi moottorikelkkakisojen varikkoalueella. Samanlaisen voi nähdä monen porojen kanssa työskentelevän yllä.

– Tämä on nykyajan peski. Käytännöllinen, kuvailee Magga.

Peski on perinteinen saamelainen poronnahasta tehty turkkimainen, pitkä vaate, jossa on karvapuoli ulospäin.

Maggan mukaan tämä “nykyajan peski” on lämmin, mutta alle on pukeuduttava hyvin.

Poromiehille muodissa on aina se, että töissä tarkenee.