Argentiinan laivasto sukellusveneen katoamisesta: Poikkeava ääni saattoi olla räjähdys

Voimakas ääni oli havaittu muutamia tunteja sen jälkeen, kun alukseen on viimeksi saatu yhteys.

sukellusveneet
Argentiinan laivaston julkaisema, päiväämätön kuva San Juan -sukellusveneestä.
Argentiinan laivaston julkaisema, päiväämätön kuva San Juan -sukellusveneestä.Argentiinan laivasto / EPA

Argentiinan laivasto on tarkentanut tietoja kadonneen sukellusveneen etsinnöissä havaitusta äänestä. Laivaston tiedottajan Enrique Balbin mukaan kyseessä oli "poikkeava, yksittäinen, lyhyt, voimakas ääni, joka muistutti räjähdystä".

Laivasto kertoi aiemmin saaneensa tiedon havainnosta Yhdysvalloilta. Ääni oli havaittu joitain kymmeniä kilometrejä paikasta, jossa sukellusveneen tiedetään olleen toistaiseksi viimeisen yhteydenoton aikaan. Havainto oli tehty muutamia tunteja yhteyden katkeamisen jälkeen.

Karttakuva kadonneesta sukellusveneestä, jossa tulee ilmi etsintäalue sekä äänihavainnon alue
Yle Uutisgrafiikka

Balbi sanoi myös, että mikään ei viittaa siihen, että San Juan -sukellusvenettä vastaan olisi hyökätty. Hänen mukaansa miehistön omaisille on kerrottu havainnoista. Etsintöjä jatketaan, kunnes aluksen kohtalo on selvitetty.

Kansainvälistä ydinkoekieltoa valvova järjestö CTBTO kertoo myös havainneensa voimakkaan vedenalaisen ilmiön lähellä sukellusveneen viimeksi tiedettyä sijaintia.

CTBTO:lla on maailmanlaajuinen kuunteluasemien järjestelmä ydinkokeiden havaitsemiseksi ja se havaitsi 15. marraskuuta lyhyen ja epätavanomaisen vedenalaisen impulssin, joka saattoi olla räjähdys.

Argentiinan laivaston mukaan etsinnät ovat kriittisessä vaiheessa. Jos sukellusvene on ollut upoksissa katoamisestaan lähtien, sieltä alkaa loppua happi.

Saksalaisvalmisteinen sukellusvene on ollut kateissa viime viikon keskiviikosta lähtien. Sukellusveneessä on 44 miehistön jäsentä.

Lisätty kello 17.53 tieto CTBTO:n havainnosta.

Lähteet: Reuters, AFP, AP