Tietotekniikka-alalle löytyi työsopu – sopimus muistuttaa työmarkkinasyksyn muita sopimuksia

Sopimuksessa vuokratyövoiman käyttöä säädellään uusilla paikallisilla ehdoilla.

työmarkkinapolitiikka
Valtakunnansovittelija Minna Helle kertoo medialle sähköalan työriidan neuvottelujen jatkumisesta Helsingissä sunnuntai-iltana 5. marraskuuta 2017.
Valtakunnansovittelija Minna Helle kertoo medialle sähköalan työriidan neuvottelujen jatkumisesta Helsingissä sunnuntai-iltana 5. marraskuuta 2017.Mikko Stig / Lehtikuva

Ammattiliitto Pro ja Palvelualojen työnantajat Palta ovat päässeet sopuun uudesta työehtosopimuksesta. Osapuolet ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan jättämän työriidan sovintoesityksen.

Valtakunnansovittelija Minna Helteen mukaan sovintoesitys tarkoittaa sitä, että alan palkat nousevat kahden vuoden aikana noin kolmella prosentilla. Taso on sama kuin muilla syksyn työmarkkinakierroksella. Alan sopimus kestää 27 kuukautta.

Sopimukseen sisältyy pykäliä, joilla säädellä vuokratyövoiman käyttöä enemmän paikallisesti.

– Prosessi oli työläs, sillä riidan kohteena olivat sekä alan palkka- ja työehdot että osapuolten välillä pitkään jatkuneet näkemyserot vuokratyövoiman käytön perusteista, Helle tarkentaa syntynyttä sopua tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Vuokratyövoiman käyttö oin hiertänyt aikaisemmin myös metsäteollisuudessa.

Riitaa on soviteltu reilun viikon ajan. Riita ennätti kärjistyä jo niin pitkälle, että työntekijät uhkasivat muun muassa teleoperaattoreita työtaistelutoimilla ensi viikosta alkaen.