Suru ja viha valtasivat sukellusvenemiehistön omaiset Argentiinassa

Kymmenet omaiset ovat odottaneet laivastotukikohdassa tietoa sukellusveneen kohtalosta. San Juan -sukellusvene katosi viikko sitten. Nyt laivasto epäilee, että aluksessa on sattunut räjähdys.

sukellusveneet
Nainen katselee kadonneen sukellusveneen miehistölle laivastotukikohdan aitaan jätettyjä viestejä Mar del Platassa Argentiinassa 23.11.2017.
Nainen katseli San Juan -sukellusveneen miehistölle laivastotukikohdan aitaan jätettyjä viestejä Mar del Platassa Argentiinassa 23.11.2017.Mauricio Arduin / EPA

– Meille ei kerrota, että he ovat kuolleet, mutta meille kerrotaan, että sukellusvene voi maata 3 000 metrin syvyydessä. Mitä siitä pitäisi päätellä?

Argentiinan edustalla kadonneen sukellusveneen miehistöön kuuluvan miehen vaimo, Itatí Leguizamón oli raivoissaan torstaina. Argentiinan laivasto oli juuri kertonut, että sukellusveneestä oli kuulunut räjähdystä muistuttava ääni muutamia tunteja sen jälkeen, kun yhteys alukseen oli katkennut.

– Tunnen itseni petetyksi. Miten he nyt tämän tietävät? He ovat sairaita ja manipuloivat meitä, Leguizamón sanoi toimittajille Mar del Platan laivastotukikohdassa.

Meren syvyys alueella jopa 3 000 metriä

Argentiinan laivasto jatkaa sukellusveneen etsintöjä. Argentiinan edustalla merenpohjan syvyys vaihtelee suuresti. Paikoin syvyys on jopa 3 000 metriä. Asiantuntijoiden mukaan sukellusvene ei olisi kestänyt niin syvällä vallitsevaa painetta.

Uutistoimisto AP:n haastatteleman Yhdysvaltain laivaston entisen kapteenin mukaan liian syvälle joutunut sukellusvene romahtaisi kasaan.

– Se kuulostaisi missä tahansa kuuntelulaitteessa erittäin voimakkaalta räjähdykseltä, kapteeni James H. Patton sanoi uutistoimisto AP:lle.

Mikäli sukellusvene on yhä kunnossa ja veden alla, uhkana on hapenpuute. Argentiinan laivaston mukaan sukellusveneessä riittää happea viikoksi, ja San Juan katosi viime viikon keskiviikkona.

Kymmenet omaiset odottavat tukikohdassa

Mar del Platan tukikohdan pysäköintialueella oli torstaina paljon surevia, toisiaan lohduttavia omaisia ja sotilaita. Viime viikolla kadonneessa San Juan -sukellusveneessä on 44 miehistön jäsentä. Osa omaisista menetti lopullisesti toivonsa kuultuaan epäilyt räjähdyksestä.

– Kuulin juuri, että olen leski, sanoi tukikohdassa miehestään tietoja odottava Jessica Gopar.

Lue lisää: Onko kadonneessa sukellusveneessä enää ketään hengissä? Argentiinalaisaluksesta uhkaa loppua happi

Lähteet: AFP, AP, Reuters