Irlannin hallitus on vaikeuksissa – taustalla on epäluottamusta

Hallitusta tukeva oppositiopuolue on antanut ymmärtää, että varapääministeri Frances Fitzgeraldin on syytä erota, mikäli yhteistyön halutaan jatkuvan.

Irlanti
Frances Fitzgerald
Frances Fitzgerald Julien Warnand / EPA

Irlannin tasavallan hallitus on vaikeuksissa varapääministeri Frances Fitzgeraldiin liittyvien epäselvyyksien vuoksi.

Kiistan taustalla on Irlannin poliisiylikonstaapeliin liittyvä sähköposti, jonka Fitzgerald sai ollessaan oikeusministerinä 2015. Sähköpostissa kerrottiin rikosepäilyistä poliisiylikonstaapelia vastaan, mutta Fitzgerald ei reagoinut tilanteeseen. Tämä on aiheuttanut epäluottamusta Fitzgeraldin toimintaa kohtaan.

Fitzgerald kertoi parlamentille aiemmin tällä viikolla, ettei hän voi muistaa lukemaansa. Parlamentti esitti Fitzgeraldille lisää kysymyksiä torstaina, mutta hän sanoi, ettei hän tai kukaan muu yrittänyt peittää sähköpostiviestiä.

Irlannin oppositiossa oleva Fianna Fail -puolue, joka on tehnyt yhteistyötä hallituksen kanssa, antoi ymmärtää jatkavansa yhteistyötä vain mikäli Fitzgerald eroaa.

Fine Gael ja Fianna Fail puolueet neuvottelivat viime vuonna hallitusohjelmaan kompromisseja, joiden ansiosta hallitus saatiin yleensä muodostettua. Fianna Fail lupasi myös pidättäytyä osallistumasta mahdollisesti hallitusta horjuttaviin äänestyksiin. Järjestely sovittiin olevan voimassa ainakin vuoden 2018 loppuun saakka.

Fitzgeraldin oma puolue tukee häntä

Pääministeri ja Fine Gael -puolueen puheenjohtaja Leo Varadkar ilmoitti, ettei hän salli talous-, yritys- ja innovaatioministeri Frances Fitzgeraldin eroa. Varadkarin mukaan Fitzgeraldilla on puolueen tuki, eikä hänellä ole aikomusta erota, kirjoittaa Independent-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Myös ulkoministeri Simon Coveney sanoi, että hallitus aikoo tukea varapääministeriä.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan Fitzgeraldia koskevasta epäluottamuslauseesta on tarkoitus keskustella ja äänestää ensi keskiviikkona.

Irlannin pääministeri Leo Varadkar
Irlannin pääministeri Leo VaradkarValda Kalnina / EPA

Irlannin hallituskriisi tulee ilmi viikkoa ennen Euroopan unionin huippukokousta, jossa puidaan Britannian brexit-neuvotteluja. EU on ollut huolestunut Irlannin tasavallan ja Pohjois-Irlannin rajakysymyksestä.

Britannian EU-eroneuvotteluissa on jo aiemmin pohdittu Britannian kansalaisten asemaa eron yhteydessä ja Pohjois-Irlannin maarajan tulevaisuutta. Britannian Brexit-ministeri David Davis kommentoi aiemmin neuvottelukierroksen jälkeen, että Britannian erosopimus ei voi johtaa uuden rajan luomiseen Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välille.

Neuvotteluista vuodettujen tietojen mukaan EU olisi ehdottanut, että Pohjois-Irlanti säilyisi käytännössä EU:n tulliliitossa. Tällöin Irlannin tasavallan ja Pohjois-Irlannin rajalla ei tarvitsisi aloittaa rajamuodollisuuksia.

Lue myös:

Independent: Country on brink of General Election as Taoiseach set to tell TDs he is backing embattled Tánaiste (siirryt toiseen palveluun)

EU Britannialle: Kaksi viikkoa aikaa tehdä tarjous erorahasta

Britannia aikoo ryhtyä ohjaamaan Pohjois-Irlannin taloutta

Talousromahduksen kokenut Irlanti lähestyy nyt täystyöllisyyttä

Lähteet: Reuters