Interpol pidätti 40 ihmiskauppiasta Afrikassa

Samalla pelastettiin yli 500 ihmiskaupan uhria. Heistä vajaa puolet oli lapsia.

ihmiskauppa
Antonia Godwin
Nuoria tyttöjä houkutellaan Eurooppaan usein väittämällä, että he pääsevat töihin kauneushoitoloihin, kerrotaan sisilialaisessa turvakodista.Jessica Stolzmann / Yle

Kansainvälinen rikospoliisijärjestö Interpol on pidättänyt 40 ihmiskauppaa harjoittavaa henkilöä Afrikassa, kertoo saksalainen Deutsche Welle (siirryt toiseen palveluun). Epäiltyjä ihmiskauppiaita joutuu syytteeseen rikoksista, kuten ihmiskaupasta, pakkotyöstä ja lasten hyväksikäytöstä.

– Heitä syytetään uhrien pakottamisesta osallistumaan toimintaan, jotka vaihtelevat kerjäämisestä prostituutioon työolosuhteista tai ihmisarvoisesta elämästä piittaamatta, julkilausumassa todetaan.

Länsi- ja Keski-Afrikan viranomaiset ovat pelastaneet 500 ihmiskaupan uhria. Interpolin mukaan Tshadissa, Malissa, Mauritaniassa, Nigerissä ja Senegalissa pelastettiin 500 ihmistä, heistä 236 oli lapsia.

Operaatio on osa Saksan ulkoministeriön rahoittamaa hanketta, joka kohdistuu järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Mukana ovat myös Kansainvälinen siirtolaisuusvirasto, IOM ja joukko valtiosta riippumattomia järjestöjä (NGO). Ne osallistuivat myös toimintaan ja antoivat neuvontaa pelastetuille ihmisille.

YK keskusteli ihmiskaupasta

Aiemmin tällä viikolla YK:n pääsihteeri Antonio Guterres käsitteli turvallisuusneuvostossa ihmiskauppaa. Hän sanoi, että kansainvälisellä yhteisöllä on kollektiivinen vastuu lopettaa rikollisuuden ja terrorismin leviäminen heikossa asemassa oleviin väestöryhmiin ja maahanmuuttajiin.

– Heidän brutalisuudellaan ei ole mitään rajoja: seksuaalinen hyväksikäyttö, pakkotyö, ruumiinosien poistaminen ja orjuus ovat kaupan keinoja, Guterres kertoi neuvostolle tiistaina. Meidän on toimittava pikaisesti maahanmuuttajaväestön ihmisoikeuksien ja ihmisarvon suojelemiseksi tuomalla syylliset oikeuteen ja lisäämään humanitaarista apua, hän lisäsi.

15-jäseninen neuvosto hyväksyi päätöslauselman, jossa se kehotti kaikkia jäsenvaltioita "vahvistamaan poliittista sitoutumistaan ja parantamaan niiden sovellettavien oikeudellisten velvoitteiden täytäntöönpanoa, joilla kriminalisoidaan, estetään ja muuten torjutaan ihmiskauppaa".

Lue myös:

Brittilehti: Interpol levittänyt 173 epäillyn itsemurhapommittajan listan

Uusi arvio: Yli 40 miljoonaa työskentelee orjuuden kaltaisissa oloissa

Ensin raiskausleiri Libyassa, sitten seksiorjaksi Eurooppaan – Mercy, 14, joutui ihmiskaupan uhriksi kuten yhä useampi nigerialaisnainen

Rikollisjärjestö toi prostituoituja Espanjaan Nigeriasta – johtaja pidätettiin Suomessa

Europol sai kiikkiin yli sata epäiltyä ihmiskauppiasta

Thaimaassa jaettiin ensimmäiset tuomiot ihmiskauppavyyhdissä

Lähteet: AFP, Reuters