1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mikroblogit

Wolfgang Schäuble linjasi Saksan liittopäivillä: ei valokuvia tai Twitter-viestejä

Liittopäivien edustajat kritisoivat tviittailukiellon uhkaavaan avointa mediayhteiskuntaa ja politiikan läpinäkyvyyttä.

mikroblogit
Wolfgang Kumm/  EPA

Saksan liittopäivien edustajat ovat protestoineet tuoreen puhemies Wolfgang Schäublen somelinjausta, joka kieltäisi Twitter-viestien lähettämisen parlamenttisalista.

Saksalaismedioiden mukaan entinen valtiovarainministeri, 75-vuotias Wolfgang Schäuble lähetti aiemmin tällä viikolla parlamentin edustajille kirjelmän, jossa linjattiin että ”valokuvaaminen, tviittailu ja viestien lähettäminen täysistunnosta on sopimatonta liittopäivien tavoille”.

Saksassa kansanedustajat ovat huomattavasti varovaisempia sosiaalisenmedian käyttäjiä kuin useiden muiden maiden poliitikot, siitä huolimatta linjaus herätti vastustusta.

– Tämä ei ole viimeinen sana tästä aiheesta, tviittasi CSU:n edustaja Dorothee Bär, jolla on yli 64 000 Twitter-seuraajaa.

– Voimme seurata istuntoja suorassa lähetyksessä, mutta emme voi tviitata niistä. Tässä ei ole mitään järkeä, viestitti liberaalien Frank Sitta ja kyseli olisiko käsinkirjoitettu viesti sopiva.

Läpinäkyvyyttä ja nopeaa viestintää

Deutsche Wellen mukaan (siirryt toiseen palveluun) edustajien viestit sosiaalisessa mediassa ovat usein valottaneet Saksan poliittisen koneiston toimintaa ja näkemyksiä. Deutsche Welle kirjoittaa, että tämä oli erityisen merkityksellistä, kun äänestettiin sukupuolineutraalista avioliitosta. Tuolloin edustajat jakoivat näkemyksiään aiheesta juurikin Twitterissä sekä Facebookissa.

Schäublen syyt Twitter-kiellolle eivät ole selvät. Deutsche Welle arvioi, että syynä voisi olla äärioikeistolaisen AfD-puolueen menestys. Toisin kuin muut puolueet AfD hyödynsi vaalikampanjassaan menestyksellisesti sosiaalista mediaa.

Tviittailukieltoa kritisoivien edustajien mukaan kielto uhkaa avointa mediayhteiskuntaa ja politiikan läpinäkyvyyttä.

– Kun sosiaalista media käytetään oikein se on kuin parlamentti rakennuksen lasinen kupoli, joka merkitsee politiikan läpinäkyvyyttä, kommetoi Dorothee Bär.

Vasemmisto puolueen Petra Sitte sanoi, ettei aio noudattaa Schäublen ohjeistusta.

– Elämme avoimessa mediayhteiskunnassa, jossa toisinaan nopeus on tärkeintä, perusteli Sitte.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi