Saksan liittopäivien edustajat ovat protestoineet tuoreen puhemies Wolfgang Schäublen somelinjausta, joka kieltäisi Twitter-viestien lähettämisen parlamenttisalista.
Saksalaismedioiden mukaan entinen valtiovarainministeri, 75-vuotias Wolfgang Schäuble lähetti aiemmin tällä viikolla parlamentin edustajille kirjelmän, jossa linjattiin että ”valokuvaaminen, tviittailu ja viestien lähettäminen täysistunnosta on sopimatonta liittopäivien tavoille”.
Saksassa kansanedustajat ovat huomattavasti varovaisempia sosiaalisenmedian käyttäjiä kuin useiden muiden maiden poliitikot, siitä huolimatta linjaus herätti vastustusta.
– Tämä ei ole viimeinen sana tästä aiheesta, tviittasi CSU:n edustaja Dorothee Bär, jolla on yli 64 000 Twitter-seuraajaa.
Da ist das letzte Wort auch noch nicht gesprochen... ;-) #transparenz #näherammenschen https://t.co/sxCrvfQQFp
— Dorothee Bär (@DoroBaer) 22. marraskuuta 2017
– Voimme seurata istuntoja suorassa lähetyksessä, mutta emme voi tviitata niistä. Tässä ei ole mitään järkeä, viestitti liberaalien Frank Sitta ja kyseli olisiko käsinkirjoitettu viesti sopiva.
„Geräte zum Twittern“ sind unerwünscht? Man kann die Sitzung zwar live verfolgen, aber wir dürfen nichts über den Plenarverlauf twittern? Also wenn man rausgeht ist es ok? Facebook und Instagram gehen klar? Ein handschriftlicher Brief wäre ok? Das ergibt doch alles keinen Sinn! https://t.co/jkYtWLIKRn
— Frank Sitta (@franksitta) 22. marraskuuta 2017
Läpinäkyvyyttä ja nopeaa viestintää
Deutsche Wellen mukaan (siirryt toiseen palveluun) edustajien viestit sosiaalisessa mediassa ovat usein valottaneet Saksan poliittisen koneiston toimintaa ja näkemyksiä. Deutsche Welle kirjoittaa, että tämä oli erityisen merkityksellistä, kun äänestettiin sukupuolineutraalista avioliitosta. Tuolloin edustajat jakoivat näkemyksiään aiheesta juurikin Twitterissä sekä Facebookissa.
Schäublen syyt Twitter-kiellolle eivät ole selvät. Deutsche Welle arvioi, että syynä voisi olla äärioikeistolaisen AfD-puolueen menestys. Toisin kuin muut puolueet AfD hyödynsi vaalikampanjassaan menestyksellisesti sosiaalista mediaa.
Tviittailukieltoa kritisoivien edustajien mukaan kielto uhkaa avointa mediayhteiskuntaa ja politiikan läpinäkyvyyttä.
– Kun sosiaalista media käytetään oikein se on kuin parlamentti rakennuksen lasinen kupoli, joka merkitsee politiikan läpinäkyvyyttä, kommetoi Dorothee Bär.
Vasemmisto puolueen Petra Sitte sanoi, ettei aio noudattaa Schäublen ohjeistusta.
– Elämme avoimessa mediayhteiskunnassa, jossa toisinaan nopeus on tärkeintä, perusteli Sitte.
Lähteet: Reuters