Lumimyräkän keskellä nähtiin jopa salamoita: Lapissa harvinainen ukkonen, kova tuuli ja lumipyry

Perämeren pohjukassa salamoi myöhään torstai-iltana. Lisäksi kaduille ja pihoille voimakkaasti kinostunut lumi teettää kovasti töitä ja hankaloittaa liikkumista.

lumimyrskyt
Lumimyräkkä.
Perämerellä Kemin ja Tornion edustalla on jopa salamoinut myöhään torstai-iltana lumipyryn yhteydessä.Riikka Rautiainen, Yle Kemi

Pohjois-Suomessa ahkeroidaan tänä viikonloppuna lumitöissä. Uutta lunta on tullut kovan tuulen saattelemana, joten se on kinostunut teille ja muille kulkureiteille.

Ilmatieteen laitoksen mukaan lunta on tullut monin paikoin kymmenkunta senttiä yön tai viimeisen vuorokauden aikana. Voimakas tuuli on kuitenkin kinostanut lumen paikoin jopa polvenkorkuisiksi kasoiksi, jotka hankaloittavat sekä ajoneuvojen että jalankulkijoiden liikkumista.

Torniolainen urakoitsija Kalle Vuokila lähti lumihommiin kauhakuormaajallaan yöllä puoli kahdelta.

– Lunta on tullut koko yön. Välissä oli vain pikku tauko viiden maissa, mutta koko ajan on pitänyt olla hommissa. Vaikka ei ole paljon tullut nukuttua, niin tarkkana täytyy olla koko ajan ettei tule vahinkoja, toteaa Kalle Vuokila kesken parkkipaikkojen aurauksen.

Ukkosta lumipyryssä

Perämerellä Kemin ja Tornion edustalla on jopa salamoinut myöhään torstai-iltana lumipyryn yhteydessä. Ilmatieteenlaitoksen mukaan muutama salama on havaittu noin kello 23 aikaan merellä. Meri-Lapissa on myös kuulunut jyrähtelyä mantereella asti.

Ilmatieteenlaitokselta kerrotaan, että salamat ovat talviaikaan melko harvinaisia, mutta eivät ennenkuulumattomia. Talviukkosten kehittyminen vaatii sankan lumipyryn, jotta pilvissä syntyy riittävästi sähköisyyttä eri kokoisten partikkeleiden hangatessa toisiaan vastaan.

– Talviukkosia havaitaan joka vuosi jossain päin Suomea, mutta toki harvoin se osuu omalle kohdalle. Yleensä ne ovat hyvin yksittäisiä ja niiden yhteydessä on vain muutama salamanisku, kertoo meteorologi Pauli Jokinen.

"Nämä on sellaisia sadan puhelun päiviä"

Kemissä kaupungin koko aurauskalusto laitettiin liikkeelle jo ennen puolta yötä.

– Työstettävää riittää vielä pitkäksi aikaa. Kaikkia reittejä ei ole ehditty vielä ajaa edes kertaalleen läpi, kuvailee puhelimitse tavoitettu Kemin tiemestari Tarja Happonen-Angerias.

Kinos ovella
Voimakas tuuli on kuitenkin kinostanut lumen paikoin jopa polvenkorkuisiksi kasoiksi.Jari Vesa / Yle

Tiemestaria tavoitellaan ahkerasti pyrypäivien jälkeen, sillä kaupunkilaisilla on hänelle asiaa katujen ja teiden hoidosta, mutta erityisestä omasta pihaliittymästä.

– Nämä on sellaisia sadan puhelun päiviä, naurahtaa Happonen-Angerias, joka juuri ennen puhelua on käynyt työntämässä liikkelle toisen autoilijan huoltoaseman liittymästä.

– Lunta on nyt puolimetrisissä kinoksissa, riippuen ihan siitä, mistä tuuli on käynyt.

Kun kaikki paikat saadaan aurattua, alkaa lumen ajaminen pois pihoilta ja katujen varsilta. Tähän menee esimerkiksi Kemissä päiviä.

Eniten lunta on tullut Ylitorniolla

Viimeisimmän vuorokauden aikana lunta on tullut enimmillään 13 senttimetriä. Eniten lunta on satanut Ylitornion Meltosjärvellä. Lähes yhtä paljon lumisadetta on rekisteröity Puolangalla 12 senttimetriä ja Pudasjärvellä 11 senttimetriä.

– Tornion Torpissa on viime yön aikana lunta tullut kahdeksan senttimetriä ja Oulussa viimeisimmän vuorokauden aikana yhdeksän senttimetriä, kertoo päivystävä meteorologi Petri Hoppula Ilmatieteen laitokselta.

Ilmatieteen laitos varoittaa, että onnettomuusriski on huomattava lumipyryn vuoksi koko Pohjois-Suomessa.

Lumimyräkkä alkoi torstaina ja Ilmatieteen laitoksen mukaan lumisadealue väistyy Meri-Lapista hiljalleen perjantaipäivän aikana kohti Pohjois- ja Itä-Lappia.