Kouvolasta lähteneellä tavarajunalla lisää viivästyksiä rajalla – päässee perille viimeistään lauantaiaamuna

Kouvola–Kiina-reitin ensimmäisen tavarajunan saapuminen perille on viivästynyt, koska rajatarkastukset ovat kestäneet tavallista pidempään.

rautatieliikenne
Kiinan junan siniset kontit
Pyry Sarkiola / Yle

Kouvolasta Kiinaan lähtenyt ensimmäinen tavarajuna saapuu perille näillä näkymin vuorokauden sisällä. Tämänhetkisen aikataulun mukaan juna saapuu perille Kiinan Xi'aniin myöhään perjantai-iltana tai lauantaiaamuna.

Junan saapuminen määränpäähänsä on viivästynyt ennakoitua pidempään kestäneiden rajatarkastusten takia. Esimerkiksi Venäjän-rajalla juna joutui seisomaan kolme ylimääräistä päivää. Alun perin rajan ylityksen arvioitiin hoituvan yhdessä päivässä. Raja-asemalla vierähtikin neljä päivää. Kazakstanin ja Kiinan rajalla tarkastus kesti kaksi päivää.

– Kiinan tulliviranomainen tutki joitakin kontteja tavallista pidempään, kertoo operatiivinen johtaja Jari Grönlund Unytrade Oy:stä.

Yhtiö on Kazakstanin rautateiden eli KTZ:n edustaja Pohjoismaissa. KTZ puolestaan operoi junaa ja omistaa muun muassa junan kontit.

Kartta, jossa näkyy rautatiereitti Kouvolasta Kazakstanin halki Kiinaan.
Vientireitti Kouvolasta rautateitse Xi'aniin.Yle Uutisgrafiikka

Kyseessä on ensimmäinen tavarajuna Kouvolasta Kiinaan, joten viivästykset ovat Grönlundin mukaan alkuvaiheessa odotettuja.

– Tiesimme, että ensimmäinen juna ei mene 10–12 päivässä, koska tämä on rautatieviranomaisille ja tullille uusi juttu. Nyt tiedämme, miten ongelmat selätetään, kertoo Jari Grönlund.

Ensimmäinen tavarajuna lähti Kouvolasta pitkälle matkalleen Kiinaan kaksi viikkoa sitten. Matkaa junalle kertyy noin 8 000 kilometriä. Noin 800 metrin pituisen junan kyydissä on 41 konttia.

Juna lähtee takaisin päin Kiinasta Kouvolaan ensi keskiviikkona. Junan kyydissä on silloin muun muassa elektroniikkaa.