Musiikkimaailman "päivystävä dosentti" Juhani Merimaa täyttää 70 vuotta: "Niin kauan teen töitä, kun on vielä jotain annettavaa"

Tavastia-klubin toimitusjohtaja on seurannut lähietäisyydeltä Hanoi Rocksin ja HIMin elinkaaret alusta loppuun. Eläkepäivistä hän ei haaveile, vaikka vastuita on jo siirretty eteenpäin.

Tavastia-klubin takahuone on pala suomalaisen rockmusiikin historiaa. Sitä on myös klubin toimitusjohtaja Juhani Merimaa. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Tavastia-klubin toimitusjohtaja Juhani Merimaa on mies, jonka puhelin soi, kun media kaipaa kommenttia päivänpolttavista musiikkiasioista. Vaikkapa silloin, kun rocklegenda Lemmy Kilmister kuolee (Lapin Kansa (siirryt toiseen palveluun)), kun Malmin lentokentän tulevaan käyttöön halutaan ideoita (Yle uutiset) tai kun Vantaan kulttuurielämän kehittämiseen halutaan asiantuntevaa näkemystä (Vantaan Sanomat (siirryt toiseen palveluun)).

– Tietenkin se on luontevaa, kun olen niin kauan ollut mukana näissä kuvioissa ja kytköksiä on vähän sinne sun tänne. En kuitenkaan väitä että olisin paras tai mielenkiintoisin asiantuntija, mutta näin on nyt päässyt käymään, hän sanoo.

Merimaa ei karsasta edes yksityisasioistaan puhumista: esimerkiksi Anna-lehden tuoreessa haastattelussa (siirryt toiseen palveluun)hän puhuu suorasanaisesti 50 vuotta kestäneestä parisuhteestaan, tyttäristään ja ikääntymisestä. Toisinaan puhelin soi täysin käsittämättömistä syistä.

– Kerran tuli puhelu, kun joku japanilainen turistiryhmä oli Bodomjärven rannalla, ja sieltä kysyttiin, että missä se Bodomjärven murha oikein tehtiin. Kysyin, että miten tämä minuun oikein liittyy. Sieltä sitten sanottiin, että kun on tämä Children of Bodom -bändi, että etkös sinä tunne ne hyvin.

Merimaa vastasi tuntevansa, ja päätyi lopulta neuvomaan soittajalle, että turistiryhmä kannattaa vain ohjata johonkin sopivaan paikkaan järven rannalla ja kivenkovaan väittää, että tässä se on. Siinä ryhmä saa sitten ottaa kuvansa ja voi jatkaa matkaa. Tämä oli kuulemma riittävän hyvä vihje.

Tavastialla yli 50 vuotta

Pitkällä työurallaan Merimaa on luotsannut niin Ruisrockia kuin Ankkarockia, ollut yksi Tuska-festivaalin keskeisistä tekijöistä ja istunut Tähdet, tähdet -viihdeohjelman tuomaristossa. Parhaiten hänet kuitenkin tunnetaan Helsingin perinteikkään rockklubin Tavastian nokkamiehenä.

- 70 vuoden rajapyykki on muistutus elämän rajallisuudesta. Faija kuoli 71-vuotiaana. Silloin mä pidin sitä jo aika vanhana ihmisenä, Juhani Merimaa sanoo. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Merimaa tuli mukaan Helsingin yliopiston Hämäläis-Osakunnan toimintaan jo vuonna 1966 ja on siitä lähtien ollut tavalla tai toisella mukana silloisen Hämiksen, nykyisen Tavastia-klubin arjessa. Pitkän uransa aikana hän on saanut seurata läheltä kotimaisen rockin kärkinimien nousuja ja laskuja.

– Olen paljon nähnyt tietynlaisia kaaria, kuten vaikka Hanoi Rocksin ensimmäinen keikka ja uudelleenkokoamisen jälkeen tehdyt jäähyväiskeikat. Samoin HIMin uran nousu ja nyt tuleva jäähyväiskeikka ovat olleet kiinnostavia.

Vanha matematiikan opiskelija innostuu puhuessaan suurista, lähes hyödyntämättömistä ihmismassoista, jotka Kiinan ja Intian suunnalla kasvattavat kiinnostustaan länsimaista musiikkia ja eurooppalaisia rockfestivaaleja kohtaan.

Hetken hän kuulostaa pormestari Jan Vapaavuorelta hehkuttaessaan, kuinka Helsinkiä pitäisi verrata Itämeren ja Euroopan muihin metropoleihin muiden suomalaiskaupunkien sijaan.

Juhlat ehkä myöhemmin

Merimaan mukaan bisnestoiminnassa ja musiikkimaailman seuraamisessa verkostot ovat kullan arvoisia.

– Siinä auttaa, että verkostoituu ja hakee sellaisia ihmisiä, jotka ovat vähän älykkäämpiä ja viisaampia kuin sinä ja paremmin perillä tietyistä asioista. Heitä kannattaa kuunnella ja sitten pikkuhiljaa se omakin ymmärrys kasvaa. Meillä käy paljon esiintyjiä eri genreistä ja heidän kanssaan tulee juteltua kaikennäköistä. Aika paljon se verkosto syntyy jo ihan niistä kontakteista.

Juhani Merimaa Axa Sorjasen haastattelussa vuonna 1996.

Juhani Merimaa täyttää 70 vuotta sunnuntaina 26. marraskuuta. Syntymäpäivä menee lähes kokonaisuudessaan Sipoossa Tähdet, tähdet -ohjelman kuvauksissa.

– Se on hyvä ratkaisu, ei tarvitse mitään isompaa juhlintaa järjestää. Ehkä sitten myöhemmin voidaan jotain pientä olla suunnittelemassa, hän vihjaa.

Merimaa kertoo nykyisin sekä nostavansa eläkettä että tekevänsä päivätöitä. Täyspäiväiseksi eläkeläiseksi hän ei aio vielä siirtyä.

– Niin kauan aion tehdä töitä, kun se tuntuu kiinnostavalta ja on vielä jotain annettavaa. Toistaiseksi ei ole mitään jaksamisongelmia ollut, mutta vastuita on hiljalleen siirretty eteenpäin.