1. yle.fi
  2. Uutiset

Brittitutkimus: Kahvista saadaan terveyshyötyjä, kun sitä juodaan 3–4 kuppia päivässä

Tutkimuksen mukaan 3–4 kahvikupillista päivässä nauttivilla on pienempi riski sairastua muun muassa maksasairauksiin ja syöpään kuin niillä, jotka eivät juo kahvia lainkaan.

kahvi
kahvikuppi pöydällä
AOP

Kahvin myönteisistä terveysvaikutuksista (siirryt toiseen palveluun) on tiedetty jo pitkään, mutta nyt on saatu selville, minkä verran kahvia tulisi tarkalleen ottaen juoda, jotta siitä saataisiin terveyshyötyjä.

Tuoreen tutkimuksen mukaan kahvilla voi olla myönteisiä terveysvaikutuksia, kun sitä juodaan 3–4 kuppia (siirryt toiseen palveluun) päivässä.

Tutkimus tehtiin brittiläisessä Southamptonin yliopistossa, jossa tutkijaryhmä kokosi yhteen yli 200 aiemmin aiheesta tehtyä tutkimusta. Tutkimus on julkaistu BMJ -lehdessä (siirryt toiseen palveluun). Tutkimuksesta kertovat muun muassa Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun) ja Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Tutkimuksessa havaittiin, että 3–4 kahvikupillista päivässä nauttivilla on pienempi riski sairastua muun muassa maksasairauksiin ja syöpään kuin niillä, jotka eivät juo kahvia lainkaan.

Kahvinjuonnilla todettiin olevan myös yhteys pienentyneeseen riskiin sairastua muun muassa diabetekseen, Parkinsonin tautiin ja masennukseen.

Yli neljän kupin päiväannoksen ei havaittu olevan tutkijoiden mukaan haitallista, mutta myönteiset terveysvaikutukset eivät olleet enää tämän jälkeen niin selviä.

Tutkijoiden mukaan on myös tärkeää, että kahvinjuojat välttäisivät juomissaan sokeria, maitoa ja kermaa sekä kahvileipiä, jotta terveyshyödyt pysyisivät mahdollisimman tehokkaina.

Lisätutkimuksia tarvitaan

Tutkijat painottavat, että tutkimus ei ole suora todiste siitä, että tietty määrä kahvia pitää ihmisen terveempänä. Tutkimuksessa ei huomioitu kahvinjuojien muita terveyteen vaikuttavia tekijöitä, kuten esimerkiksi ikää, tupakointia tai liikunnan harrastamista. Tutkimusta kahvin terveysvaikutuksista tarvitaan vielä lisää, tutkijat toteavat.

Tutkijat silti huomauttavat, että tutkimustulos saa tukea aiemmista kahvin terveyshyödyistä kertovista tutkimuksista.

Tutkimustulos on mieluinen etenkin suomalaisille, jotka ovat tunnetusti kahvinjuojakansaa. Suomalaiset juovat kahvia eniten maailmassa. Kahvi- ja paahtimoyhdistyksen mukaan suomalaiset joivat viime vuonna 9,9 kiloa kahvia henkeä kohden. Tämä tekee 4–5 kuppia päivässä.

Lue seuraavaksi