1. yle.fi
  2. Uutiset

Puolustusministeri Niinistö: Keskustelin sotaharjoituksesta presidentin kanssa jo ennen Mattisin tapaamista

Puolustusministerin perjantaina Ylen Ykkösaamun haastattelussa antama tieto on ristiriidassa sen kanssa, mitä presidentti Niinistö on asiasta aiemmin sanonut.

sotaharjoitukset
Jussi Niinistö
Jussi Niinistö.Jarno Kuusinen / AOP

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) sanoo keskustelleensa tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa kansainvälisen sotaharjoituksen järjestämisestä jo ennen kuin harjoitussuunnitelmasta nousi kohu.

– Olen keskustellut tasavallan presidentin kanssa ennen kohua ja kohun aikana, Niinistö sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa perjantaina.

Kohu syntyi, kun tieto suunnitteilla olevasta harjoituksesta vaikutti olevan uutinen presidentti Niinistölle ja ulko- ja turvallisuuspoliittiselle valiokunnalle.

Puolustusministerin lausunto perjantain Ykkösaamussa on ristiriidassa sen kanssa, mitä presidentti on aiemmin sanonut.

– Puhuin siitä puolustusministerin kanssa tänään, presidentti Niinistö sanoi tiedotustilaisuudessa maanantaina 6. marraskuuta.

Puolustusministeri oli puolestaan kertonut harjoituksesta MTV:n uutisille (siirryt toiseen palveluun) perjantaina 3. marraskuuta.

Jussi Niinistön mukaan on väärinkäsitys, että harjoituksen suunnittelu olisi jo pitkällä.

– Kyllä se enemmänkin ajatuksen asteella tämän kohun aikana on ollut, ja nyt sitä sitten esitetään harjoitusohjelmaan, Niinistö sanoi.

Puolustusvoimien ensi vuoden harjoituksista päätetään joulukuussa kokoontuvassa tasavallan presidentin ja ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan tapaamisessa. Ministerin mukaan myös hänen ehdottamastaan harjoituksesta keskustellaan kokouksessa.

"En kutsunut USA:ta harjoitukseen"

Puolustusministeriä on arvosteltu myös Yhdysvaltain puolustusministerin James Mattisin vierailun aikaisista puheista. Niinistön on tulkittu kutsuneen USA:n Suomessa suunnitteilla olevaan sotaharjoitukseen.

– En esittänyt kutsua, vaan informoin Mattisia mahdollisuudesta järjestää Suomessa monikansallinen sotaharjoitus 2020-luvun alussa. En edes kysynyt, onko Yhdysvallat tulossa vai ei, Niinistö sanoi perjantaina.

Mattis ei Niinistön mukaan kommentoinut harjoitusta.

– Hän otti tiedon vastaan, ei sen kummemmin lähtenyt kommentoimaan, Niinistö sanoi.

USA otti syyskuussa osaa Ruotsin Aurora-sotaharjoitukseen. Niinistö on kaavaillut samankaltaista suurta harjoitusta Suomeen.

Syypäänä kohuun Niinistö pitää mediaa.

– Sehän on ollut median tapa vuosittain nostaa joku harjoitus ja pyörittää sitä ja hakea sitten kommenttia oppositiolta, joka sitten kärkkäästi tähän tarttuu, Niinistö sanoi.

"Mikään maa ei korvaa hävittäjiä ohjuksilla"

Ruotsi aikoo ostaa amerikkalaisen Patriot-ohjusjärjestelmän muun muassa Venäjän Kaliningradiin sijoittamien Iskander-ohjusten vuoksi.

Puolustusministeri Niinistön mukaan Suomessakin pohditaan tulevaisuudessa ohjuspuolustuksen kehittämistä, mutta hävittäjien tarvetta ne eivät poista.

– Mikään maa ei korvaa hävittäjiä ohjuksilla, Niinistö sanoi.

Uusien hävittäjien hankinta on hänen mukaansa nyt kaikkein tärkein hanke. Hävittäjien suunniteltu lukumäärä eli 64 on ministerin mukaan sopiva.

– Jos minulta kysytään, niin kyllä se voisi olla enemmänkin. Mutta hintahaarukka on nyt määritelty 7–10 miljardiin euroon, se on suurin piirtein saman verran Horneteista vuonna 1992 päätettiin maksaa.

Niinistö vertaa määrää Norjan hävittäjien määrään ja muistuttaa, että Suomi on laaja maa.

– Norja on hieman pienempi meitä, ja se päätti ostaa 52 kappaletta F35-hävittäjää. Joten kyllä tämä 64 kappaletta on aika hyvin linjassa sotilaalliseseti liittoutumattoman maan puolustamiseen, Niinistö sanoi.

Lue myös:

Suomi lähettää tarjouspyynnöt uusista hävittäjistä keväällä – "Tarvitsemme vähintään 64 konetta tämänkokoisen maan puolustamiseen"

Siviilin analyysi: Voisiko tulevasta hävittäjäkaupasta säästää miljardin puolustuksesta tinkimättä?

Puolustusministeri Niinistölle moitteita eduskunnasta – Vanhanen arvosteli presidenttiä USA:n Mattisin tapaamisen huonosta hoidosta

Lue seuraavaksi