Lukemista sunnuntaiksi: Ulkosuomalaisten kuulumiset kaikilta maailman kolkilta, Jakomäen mies ei elä vanhaksi ja Orléansin neitsyen oikeusmurha

Tämä on Ylen uusi lukupaketti, josta löydät ajankohtaista luettavaa joka lauantai ja sunnuntai.

Suomi ei ole mikään pikku maa vaan todellinen maailmanvalta! Ylen suureen ulkosuomalaiskyselyyn vastasi yli 6 500 ihmistä. Rakensimme heistä Suomi-imperiumin, joka ulottuu Siperiasta Santiagoon. Tässä jutussa pääset matkaamana Puerto Ricosta Australiaan ja Siperiasta Santiagoon.

Kuva: Tuomo Björksten, kuvankäsittely: Eetu Pietarinen

Helsingissä erot siinä, minkä ikäisenä kuolema korjaa, ovat suuret. Tutki jutustamme, kuinka vanhoiksi Helsingin kaupunginosissa keskimäärin eletään.

Elokuvasta Jean d'Arc, Ranska 1999. Ohjaus: Luc Besson, pääosassa Milla Jojovich. Kuva: AOP

Jeanne d'Arcin kohtalo on maailmanhistorian tunnetuimpia oikeusmurhia. Luku- ja kirjoitustaidottomasta, miesten vaatteisiin pukeutuneesta Jeanne D'Arcista on tullut myyttinen hahmo: jumalalliseen johdatukseen uskova mystinen ihmenainen johti teini-ikäisenä ranskalaiset taisteluun ja vapautti Orléansin kaupungin englantilaisten ikeestä.

Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Sofia Prami perusti hautaustoimiston 21-vuotiaana, Suomen nuorimpana hauturina. Nuori hauturi ei välttynyt ennakkoluuloilta. Muutamat iäkkäät asiakkaat karttivat Pramin toimistoa.

Waltteri Torikka Kuva: Mikael Rydenfelt

Kulttuurivieras Waltteri Torikka tasapainoilee taiteen ja viihteen rajalla. Niitä, joille se on ongelma, Torikka kehottaa menemään itseensä.