Hyppää sisältöön

Kengät jotka kestävät aikaa ja korjausta – suutariopit kiinnostavat nyt nuoria naisia

Tornionjokivarressa koulutus Nord on tarjonnut suutarialan koulutusta 1980-luvun alkupuolelta lähtien ruotsalaisille, suomalaisille ja norjalaisille.

Lestit
Suutarikoulutus kiinnostaa nykyään entistä enemmän naisia. Tornionjokivarressa koulutus Nord on tarjonnut suutarialan koulutusta 1980-luvun alkupuolelta lähtien ruotsalaisille, suomalaisille ja norjalaisille. (Videossa Nordin koulutuspäällikön sukunimessä on virhe, hänen nimensä Ryökkynen)

Pohjoismaissa jalkinekorjaajan koulutusta järjestetään harvoissa paikoissa. Suomessa Sataedu kouluttaa Kankaanpäässä, Norjassa on yksi pieni koulutusyksikkö Oslon lähellä Fredrikstadissa ja koulutus Nordin Hietaniemessä sijaitseva suutarikoulutusyksikkö on Ruotsin ainoa lajissaan tällä hetkellä.

Nordin suutarikoulutus houkuttelee nykyään enenevissä määrin naisia opiskelemaan.

– Se on ollut tosi mukavaa, että tässä ihan viimeisen kymmenen vuoden aikana koulutukseen on hakeutunut lähes poikkeuksetta nuoria naisia. Heillä on myöskin hyvin selvät ajatukset, minkälaisen yrityksen perustavat ja miten jatkavat opintojen jälkeen, kertoo Nordin koulutuspäällikkö Pilvi Ryökkynen.

– Ja tietenkin sitten sukupuolten väliset roolit, ne katoavat ja sehän on hyvä asia, toteaa Pilvi Ryökkynen.

Kuvassa vasemmalla suutariopiskelija Sanna Post, opettaja Jussi Saukkoriipi, sekä koulutuspäällikkö Pilvi Ryökkynen ja johtaja Leif Lahti. Kuva: Yle / Jari Peltoperä.

Käsityön arvostus nousussa

Hietaniemestä on valmistunut naisia viimeisen kymmenen vuoden aikana suutarin ammattiin ja osa heistä toimiikin yrittäjinä esimerkiksi Kittilässä ja Kolarissa. Myös käsityön arvostus on lisännyt kiinnostusta suutarin ammattia kohtaan.

– Muoti ja tyyli kiinnostavat ja kengät sekä kenkien suunnittelu. Käsityön arvostus on ollut suuressa nousussa Pohjoismaissa viimeiset vuodet, sanoo Ryökkynen.

Kestävä kehitys on voinut myös vaikuttaa siihen, että ihmiset haluavat ostaa laadukkaampia kenkiä.

– Ehkä naiset ovat edelläkävijöitä, että nyt laitetaan vähän parempaa kenkää, jota pystyy korjaamaan ja pitämään, Ryökkynen sanoo.

Suutari omalle paikkakunnalle

Pellolainen Sanna Post aloitti suutarinopinnot Hietaniemessä elokuussa. Käsillä tekeminen ja kenkien sekä erilaisten nahkatöiden valmistaminen kiinnostavat tuoretta aikuisopiskelijaa.

– Olen aikaisemmin opiskellut hevostenhoitajaksi ja valjassepäksi. Kymmenien vuosien jälkeen tuli tämmöinen uusi mahdollisuus ja hakeuduin tänne Nordin koulutukseen ja pääsin, kertoo Sanna Post.

Hietaniemen kansainvälinen koulutusympäristö miellyttää Sanna Postia, koska se tuo monenlaista oppia perinteisten ammattioppiaineiden lisäksi. Monikulttuurisuus ja kielitaidon karttuminen tuo oman lisänsä koulupäiviin. Tulevaisuudessa yrittäjyys kotiseudulla on yksi vaihtoehto.

– Kyllä semmoinenkin on käynyt mielessä. Pellossa ei ole suutaria ja lähimpiin on pitkä matka. Saisi kyläläisillekin suutarin paikkakunnalle.