Myrkyllinen "meritulilevä" valtaa Itämerta: Tutkija kehitti uusia keinoja sen havaitsemiseen

Hermomyrkkyä erittävä panssarisiimalevä hohtaa meressä turkoosina loppukesästä.

Itämeri
pimeässä loistavaa levää
Stefan Simis

Kauniin värin ei pidä antaa hämätä. Runollisesti merituleksi tai vedensäihkyksi kutsuttu panssarisiimalevä on aina myrkyllistä.

– Maailmalla tämä valoa hohtava levä on aiheuttanut merilintujen, nisäkkäiden ja aiemmin jopa ihmisten kuolemia. Nyt siihen osataan jo paremmin varautua, kertoo Suomen ympäristökeskuksen tutkija Anniina Le Tortorec.

Suomessa ensimmäiset havainnot meressä hohtavasta levästä ovat 1970-luvulta. Viime vuosina panssarisiimalevää on havaittu yhä useammassa paikassa Itämerellä.

– Panssarisiimalevä tykkää lämpimästä. Kun meri rehevöityy ja ilmasto lämpenee, leväkukintojen määrä ja esiintymispaikat lisääntyvät.

Valomittauksella voi ennustaa leväkukinnan huipun

Ympäristökeskuksen tutkijat ovat kymmenen vuoden ajan kartoittaneet leväesiintymiä etenkin Ahvenanmaan, Tammisaaren ja Naantalin merialueilta.

Jo jokakesäiseksi huolenaiheeksi muodostunut sinilevä on siis saanut kumppanin ja Suomen Akatemiankin mukaan Itämeri uuden uhan (siirryt toiseen palveluun).

Helsingin yliopistoon tekemässään tuoreessa väitöskirjassa Le Tortorec selvitti uusia menetelmiä myrkkylevän havaitsemiseksi mahdollisimman aikaisin.

pimeässä loistavaa levää
Stefan Simis

Väitöstutkimuksen mukaan panssarisiimalevä Alexandrium ostenfeldiin tuottama valo pystytään havaitsemaan automaattisin mittausmenetelmin. Levän tuottaman valon määrä vaihtelee kukinnon kehitysvaiheen mukaan.

– Pystyimme mittaamaan valoa eli bioluminesenssia jo melko pieninä pitoisuuksina. Käytännössä noin kaksi viikkoa ennen levän kukinnan huippua.

Mitä aikaisemmin leväkukinnoista saadaan tietoa, sitä paremmin paikallisille asukkaille ja lomailijoille voidaan kertoa esimerkiksi veden käyttörajoituksista.

Väitöskirjatyössä Le Tortorec selvitti myös, miten leväkukintojen leviämistä voitaisiin mallintaa ja siten arvioida mahdollisia riskialueita.

Leväisen veden käyttöä kannattaa välttää

Suomen vesillä merituli ei helposti aiheuta hengenvaaraa. Mahdolliset oireet tulevat yleensä myrkyn kerääntymisestä esimerkiksi simpukoihin tai kalojen sisäelimiin. Aamulehti uutisoi pari vuotta sitten, että kotimaisten simpukoiden syöntiä (siirryt toiseen palveluun) kannattaa kuitenkin harkita.

Jos turkoosina hohtavaa levää havaitsee lähivesissä, pitää noudattaa samaa varovaisuutta kuin sinilevän kanssa.

– Itse en käyttäisi vettä juoma- tai pesuvetenä, enkä menisi uimaan, sanoo tutkija Anniina Le Tortorec.

Ympäristökeskus etsii havaintoja hohtavasta levästä

Sinilevä on tällä hetkellä Suomen merialueilla suurempi ongelma kuin panssarisiimalevä.

– Tilanne voi tulevaisuudessa muuttua. Jo nyt panssarisiimalevä muodostaa paikallisesti hyvinkin tiheitä kukintoja.

Suomen ympäristökeskus SYKE arvioi jatkuvasti, missä vaiheessa meritulen esiintymistä pitäisi seurata tarkemmin.

SYKE ottaakin mielellään vastaan veneilijöiden tai rannikkoalueiden asukkaiden havaintoja meritulesta. Havainnot auttavat selvittämään, miten laajalle myrkyllinen levä on Itämerellä levittäytynyt.